Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
3°C
NED.
12°C
2°C
Oceni objavo

Policija svetuje

Spoštovani občani!

S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete neljubim dogodkom, kot so vlomi v stanovanja, hiše, vozila, tatvine vozil, drzni ropi ipd.

• v okolici stanovanjskih hiš ne puščate nezavarovanega orodja niti koles, koles z motorjem ali odprtih osebnih vozil;
• morebitne akviziterje in druge nepoznane osebe, ki vas sprašujejo za informacije in prodajajo razne artikle, s pogledom spremljajte vse do odhoda z vašega dvorišča. V kolikor so tem vsiljivi, si zapomnite in zapišite čim več podatkov in to takoj naznanite policiji;

Tatvino, vlom v vozilo ali stanovanje ali kakšen drug neprijeten dogodek takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več - pomembnejša naj bo vaša lastna varnost!

Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal.

Pazljivo tudi pri velikonočnem streljanju

Ob veliki noči mnogi streljajo s karbidom ali možnarji. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, ko je tovrstno pokanje že tradicija, a če ne upoštevate, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir, in vas zalotijo policisti, se lahko zgodi, da vas doleti globa od 83 do 208 evrov. Če se ob pokanju komu kaj zgodi; poleg tega, da bo moral na zdravljenje, ga lahko policisti kaznujejo zaradi nepremišljene in neprevidne uporabe pirotehničnih izdelkov ali opustitve nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroki, kar bo posameznika stalo od 400 do 1200 evrov, pravno osebo pa 3000 – 50.000 evrov.

Skupaj z vami za večjo varnost!

POLICISTI PP GORNJI PETROVCI

Oglejte si tudi