Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
5°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Okužbe s HPV – vzrok za 200 rakov letno

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV, ki ga vsako leto obeležujemo 4. marca, opozarjamo na breme okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), s katerimi se tekom življenja vsaj enkrat okuži večina prebivalcev. Breme HPV ni majhno – zaradi rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV, na leto v Sloveniji zboli okoli 200 ljudi. Najboljši način preprečevanja okužb s HPV je cepljenje šestošolk in šestošolcev.

 

S humanimi papiloma virusi (HPV) se tekom življenja okuži med 80 in 90 odstotkov spolno aktivnih ljudi, večina že kmalu po začetku spolne aktivnosti. Zato je pogostost okužb najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let. Pri 90 odstotkih bo okužba sama izzvenela, pri 10 odstotkih pa napreduje v dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek raka.

Zmotno je prepričanje, da okužbe s HPV terjajo davek le pri ženskah. Resda HPV povzročajo več kot 99 odstotkov vseh rakov na materničnem vratu, poleg tega pa tudi pet drugih rakov, od katerih nekateri (rak zadnjika, penisa in ustnega dela žrela) prizadenejo tudi moške. Povzročajo pa tudi okoli 90 % vseh primerov genitalnih bradavic in večino papilomov grla pri obeh spolih.

Za rakom, ki ga povzročajo okužbe s HPV, tako na leto zboli več kot 150 žensk in več kot 40 moških. Največ je rakov na materničnem vratu, za katerim zbolevajo večinoma mlade ženske v rodni dobi. Poleg tega se na leto operativno zdravi več kot 1600 žensk zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu, ki jih prav tako povzročajo okužbe s HPV. Med 40 in 50 žensk na leto umre zaradi raka materničnega vratu, ki je posledica okužbe s HPV.

Cepljenje v zgodnjem mladostništvu zagotavlja najboljšo zaščito

Cepljenje je varno in učinkovito preprečuje okužbe, ki vodijo v nastanek raka. Ker je okužba pogosta pri moških in ženskah, se priporoča cepljenje tako deklet kot fantov. Cepljenje je najbolj smiselno pred prvimi spolnimi stiki, saj ne zdravi že obstoječih okužb in zapletov.

Cepljenje proti HPV se v Sloveniji izvaja pri dekletih in fantih v šestem razredu na sistematskem pregledu. Poleg tega je cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja v tem šolskem letu na voljo tudi za fante v 1. in 3. letniku srednje šole…

Več na linku:

https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/okuzbe-s-hpv-vzrok-za-200-rakov-letno/

ostalo:

https://nijz.si/nalezljive-bolezni/rak-na-maternicnem-vratu-bi-lahko-preprecili/

Blazno resno o HPV, Desa Muck ( e-knjiga) https://nijz.si/publikacije/blazno-resno-o-hpv/

pomembne informacije za dekleta in fante https://nijz.si/publikacije/okuzbe-s-hpv-in-cepljenje/

Oglejte si tudi