Logo MojaObčina.si

Gornji Petrovci

JUTRI
10°C
1°C
PET.
3°C
2°C
Deli

Stiskanje jabolk iz visokostebelnih sadovnjakov v Krajinskem parku Goričko

Stiskanje jabolk iz visokodebelnih sadovnjakov v Krajinskem parku Goričko

Javni zavod Krajinski park Goričko je v čezmejnem projektu z Madžarsko, Visokodebelni biseri ali Upkač, ki se je končal 30. septembra 2014, pridobil mobilno stiskalnico za stiskanje soka iz jabolk. Uporaba stiskalnice je namenjena sočenju jabolk, ki so zrasla na jablanah starih sort in v sadovnjakih, kjer gnezdijo ptice v duplih. Med njimi so najbolj poznane smrdokavre ali upkaši in veliki skovik, ki ga domačini poimenujejo s čukom. V zavodu se zavedamo, da je samo primerna raba sadovnjakov tista, ki bo dolgoročno zagotovila obstoj omenjenih ptic, ki so v življenjskem prostoru Goričkega vse redkejše in že močno ogrožene.

Projektne aktivnosti nadaljujemo tudi letos, zato vabimo lastnike, da negujejo in ohranjajo sadovnjake v prihodnje, ter si za nagrado narave privoščijo sok iz lastnih jabolk za domačo rabo. Narava letos ni bila naklonjena, saj je pomladna pozeba "vzela" večino pridelka jabolk. Ob tem dejstvu smo se, zato da zmanjšamo stroške v zavodu odločili, da bo letošnje stiskanje jabolk potekalo samo dva dni in to na sedežu uprave Krajinskega parka, pred gradom, Grad 191, 9264 Grad.

 

1. petek, 30. september 2016

2. sobota, 15. oktober 2016

 

S stiskalnico bo strokovno upravljal Štefan Gjergjek iz eko kmetije, ki ima dopolnilno dejavnost za predelavo sadja in zelenjave, Kovačevci 28, 9264 Grad. Stroški na liter stisnjenega soka so 0,30 € + DDV (22%).

Prijave zbira Lidija Sukič Bernjak na mobilni telefon: 031 354 187 oz. po e-pošti; lidija.sukic@goricko.info. Urnik stiskanja bo dogovorjen z vsakim posameznikom, ki bo pripeljal jabolka in sporočil tudi količino.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij