Logo MojaObčina.si

Gornji Petrovci

DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Deli

Čebelarski turizem

Zakaj ne bi Slovenije identificirali s čebelnjakom?

Tanja Magdič, Čebelarska zveza Slovenije

 

Za Slovenijo in slovensko čebelarstvo je zelo pomemben produkt trajnostnega – zelenega turizma, čebelarski turizem. Čebelarstvo je v Sloveniji način življenja in čebele kot simbol čiste narave imajo pri Slovencih poseben status. Razvoj čebelarske turistične ponudbe v zadnjih letih predstavlja pomemben ključ k ohranjanju slovenskega čebelarstva, še posebno v zadnjih letih, ko je pridelava medu slabša. Z razglasitvijo svetovnega dne čebel pa je ta panoga postala pomembna tudi z gospodarskega vidika drugih panog v Sloveniji, saj privablja mnoge turiste, ljubitelje narave in čebel.

Slovenija je dežela čebelarjev, ima bogato čebelarsko tradicijo, čebelarski turizem je v vzponu, kar se kaže tudi na področju čebelarskih spominkov, ki predstavljajo izjemnost naše dediščine. Nekateri spominki kot so npr. panjske končnice, lectova srca, dražgoški kruhki, med in drugi izdelki iz medu so že zastopani na našem trgu in so pogosto tudi del protokolarnih daril, saj so povezani z našo tradicijo, kranjsko čebelo in slovenskim čebelarstvom. Poleg teh na slovenskem trgu najdemo številne ponudnike, ki ponujajo edinstvene, izvirne, ročno izdelane spominke iz naravnih materialov, povezanih z zgodovino in kulturo določenega kraja ali države.

Trenutni trendi na področju turizma in čebelarstva so naklonjeni čebelarskim spominkom in na trgu se pojavljajo nove in nove ideje spominkov na področju čebelarstva.  S ciljem zbrati pestro ponudbo spominkov, je Čebelarska zveza Slovenije v letu 2017 objavila natečaj za čebelarske spominke in darila povezana s čebeljimi pridelki in izdelki in objavila spletni katalog spominkov na področju čebelarstva, ki je dostopen na spletni strani http://www.czs.si/spominki/. Predloge spominkov za v e-katalog lahko ponudniki še vedno pošljejo na naslov Čebelarske zveze Slovenije in v primeru, da bo komisija ocenila primernost spominkov, bomo le te dodali med ostale spominke. V spletnem katalogu boste našli opise različnih spominkov, ponudnike  in njihove kontakte.

Poleg teh spominkov Slovenijo zaznamuje tudi med. Pri tem je potrebno izpostaviti prednosti, ki jih prinaša med vključen v EU sheme kakovosti: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo in Kočevski gozdni med in Kraški med z zaščiteno označbo porekla. Pri tujih turistih je prepoznavnost EU simbolov kakovosti zelo dobra in marsikdo se za nakup odloči prav zaradi teh simbolov, saj predstavljajo višjo kakovost. Poleg tega je iz samega imena razvidno poreklo, kar evropskemu potrošniku veliko pomeni.

Nakupovanje spominkov predstavlja nekaj zabavnega, iskanje nečesa kar spominja na kraj potovanja in turistom predstavljajo otipljiv dokaz doživetja obiskane dežele. Preko spominkov doživljajo kulturo dežele, se z njo povežejo. Zakaj Slovenije ne bi identificirali s čebelnjakom, tako kot Pariz identificiramo z Eifflovim stolpom? To, da svetovni dan čebel praznujemo na rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janša, je veliko priznanje ne samo slovenskemu čebelarstvu temveč tudi Sloveniji.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi