Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Ob tednu Rdečega križa

Od leta 1948 praznujemo 8. maja svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, obenem pa tudi rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta. S tem dnem se v Sloveniji prične teden Rdečega križa, ki traja od 8. do 15. maja. V tem tednu območna združenja pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo splošni javnosti približati delovanje Rdečega križa Slovenije na svojem lokalnem območju.

 

Programi območnih združenj v tem tednu vključujejo številne prikaze nudenja prve pomoči, s katerimi zmanjšujejo strah pred nudenjem prve pomoči na kraju nesreče in obnavljajo znanje  pri splošni javnosti. Prav tako prikazujejo pravilno uporabo defibrilatorja, temeljne postopke oživljanja, spodbujajo krvodajalstvo z določanjem krvnih skupin in vpisovanjem novih darovalcev v bazo krvodajalcev. Mnoga območna združenja pripravijo tudi dneve odprtih vrat, na katerih si obiskovalci lahko ogledajo prostore in spoznajo lokalne prostovoljce ter možnosti za vključevanje v prostovoljstvo. Veliko je dodatnih aktivnosti, ki so odvisne od lokalnega okolja - razne kulturne, športne in umetniške aktivnosti, katerih tema so aktivnosti Rdečega kirža. Vsebine se na prilagojen način posebej predstavijo tudi otrokom in starostnikom z njihovim vključevanjem v aktivnosti v tednu Rdečega križa.

 

Teden Rdečega križa je priložnost, da vsak državljan premisli in se odloči, da bo prispeval po svojih zmožnostih in pomagal sočloveku. Lahko se nam pridružite kot novi prostovoljci ali donatorji, se odločite za udeležbo na tečaju prve pomoči ali reševanja. Prav tako lahko delček prispevate z nakupom poštnih znamk, ki so posvečene tednu Rdečega križa in so v tem obdobju na voljo na vseh poštnih izpostavah. Ob tej priložnosti smo natisnili 2.600.000 znamk, od katerih bomo zbrani znesek namenili v različne humanitarne namene.

 

V tem tednu lahko skupaj razmislimo o vrednotah humanosti, solidarnosti in dobrodelnosti, s katerimi skušamo vsaj deloma zmanjševati razlike in razslojevanje v družbi. Verjamemo, da lahko z upoštevanjem humanitarnih načel ustvarimo takšno družbo, na katero bomo ponosni, v kateri se bomo počutili varni in povezani, saj bomo v njej vselej našli številne ljudi, ki nam bodo nesebično podali roko takrat, ko jo bomo potrebovali.

 

Rdeči križ Slovenije 

Oglejte si tudi