Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Ta teden poteka preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah

Med 16. in 22. aprilom poteka vseevropska akcija Hitrost, v kateri sodelujejo tudi slovenski policisti. Namen akcije je umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšamo tudi možnost nastanka prometnih nesreč in težo njihovih posledic.

 

"Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo oz. se končajo s smrtnim izidom. Samo v lanskem letu je kar 46 ljudi izgubilo življenje v takšnih nesrečah, kar predstavlja 44 odstotkov vseh umrlih. Vsi se zavzemamo, da se prometna varnost izboljša, trendi so pozitivni in za njihovo ohranitev moramo največji korak narediti ravno na področju hitrosti. Policija podpira vse preventivne aktivnosti, z današnjim dnem pa začenja z novo akcijo poostrenega nadzora", je povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije.

 

Hitrost še vedno predstavlja problem v naseljih in na regionalnih cestah. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi, enako kot lani v istem obdobju. Skoraj polovica (4) jih je umrla na regionalnih cestah, 2 na lokalnih cestah v naselju, 2 na avtocesti in 1 na lokalni cesti izven naselja. S hitrostjo so povezani še drugi dejavniki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja.

 

Javna agencija RS za varnost prometa je na novinarski konferenci predstavila tudi novo komunikacijsko kampanjo za osveščanje prehitrih voznikov, v katerih so glavni junaki znani Slovenci: Ranko Babič, Rado Mulej, Jože Robežnik, Franci Kek in Marko Miladinović.

 

Z aktivnostmi, ki so namenjene umirjanju hitrosti, želijo okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti in vožnjo vselej prilagoditi razmeram na cestah. Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu.

 

Vseevropski nadzor hitrosti sovpada s prvim delom nacionalne preventivne akcije, ki jo pod sloganom Hitrost ubija - vozimo pametno koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in bo potekala do 29. aprila 2018. 

Oglejte si tudi