Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

Obvestilo o ocenjevanju škode zaradi posledic močnega neurja z obilnim deževjem

Občina Gorje obvešča, da bo na podlagi Sklepa št. 844-30/2023-18-DGZR, z dne 10. avgusta 2023, ki ga je izdalo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, do vključno petka, 1. septembra 2023, zbirala vloge oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stvareh zaradi posledic močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem na širšem območju Republike Slovenije, ki je povzročilo katastrofalne poplave, plazenje tal in druge posledice hudourniškega delovanja visokih voda, zaradi katerih je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije 4. avgusta 2023 aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah (št. 843-7172023-12-DGZR, z dne 4.8.2023).

Vloge s fotodokumentacijo se oddajajo na predpisanih obrazcih:

  • OBR 1 - Ocena škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih, povzročene po naravni nesreči (zgolj na zemljiščih, ne na pridelku);
  • OBR 3 - Ocena škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči (popolnoma uničen objekt);
  • OBR 4 - Ocena delne škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči (delno poškodovan objekt);
  • OBR 5 - Ocena škode na gradbenih inženirskih objektih (transportna infrastruktura, industrijski cevovodi, vodni objekti in drugo), povzročene po naravni nesreči.

Oškodovanci morajo vse izpolnjene obrazce podpisati na dveh mestih in priložiti fotografijo nastale škode. Datum ocene škode izpolni občinska komisija. Oškodovanci pripišite še svojo telefonsko številko in elektronski naslov, ki ju bomo uporabljali zgolj za morebitno korespondenco glede ocene škode zaradi posledic močnega neurja z obilnim deževjem.

Izpolnjene obrazce se odda oziroma pošlje:

  • v sprejemni pisarni Občine Gorje;
  • po elektronski pošti na naslov: obcina.gorje@gorje.si;
  • po pošti na naslov Občina Gorje, Zgornje Gorje 6b, 4247 Zgornje Gorje

Obrazci so na voljo v prilogah tega obvestila ali v sprejemni pisarni Občine Gorje.

Pristojna občinska komisija ocenjuje škodo na kmetijskih zemljiščih (OBR 1) in na stavbah/objektih (OBR 3 – OBR 5) in bo na podlagi vseh zbranih obrazcev na terenu opravila oglede, nato pa bo sledil vnos škode v aplikacijo Ajda.

Škodo v gozdovih ocenjuje Zavod za gozdove Slovenije, na vodotokih Direkcija RS za vode, na kulturni dediščini Zavod za varstvo kulturne dediščine, v gospodarstvu Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, na državnih cestah Direkcija RS za infrastrukturo ter na državni infrastrukturi Ministrstvo za infrastrukturo.

O zahtevku za povrnitev škode bo odločil državni organ, ki tudi določi, kdo je upravičenec in višino povračila škode.

 

Oglejte si tudi