Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

PTUJSKI DIJAKI BILI NAJBOLJŠI NA SVETOVNEM PRVENSTVU ROBOCUPJUNIOR NAGOYA 2017

V ekipi SLOBOT sodeloval tudi bivši učenec OŠ Gorišnica Urban Munda
Od 26. do 30. 7. 2017 je potekalo svetovno prvenstvo RoboCup 2017 v Nagoyi na Japonskem. Udeležilo se ga je 22 najboljših ekip iz vsega sveta, med njimi tudi ekipa SLOBOT, ki so jo sestavljali dijaki Elektro in računalniške šole Šolskega centra Ptuj: Aljaž Nahberger, Aljaž Galun, Matic Rašl, Urban Munda in Anja Strelec. Na tekmovanje so jih pripravljali mentorji Iztok Milošič, Sandi Rihtarič in mag. Marjan Bezjak. Le-ta je bil tudi spremljevalec dijakov na Japonskem. Tekmovali so v kategoriji RoboCup Junior, Soccer Light (robotski nogomet, lahka kategorija). Izdelati so morali avtonomna robota za igranje nogometa. Točkovale so se posamične tekme ekip, timski duh, lastna predstavitev, konstrukcija robota in predstavitveni plakat. V posamičnih tekmah je ekipa SLOBOT v 7 odigranih tekmah dosegla 4 zmage in 3 poraze. Uspela je premagati ekipe iz Mehike, Nizozemske, Južne Koreje in Japonske. Zmaga proti ekipi Japonske je bila najslajša. V točkovanju najboljšega timskega duha je naša ekipa povsem očarala sodnike, ki so ji dodelili največje število točk in za 1. mesto podelili certifikat Best Team Spirit.

Uspeh na Japonskem pa ni prvi uspeh dijakov Elektro in računalniške šole s Ptuja, zelo ponosni smo dosežek dijakov Aleša Stojaka in Gregorja Krušiča s svetovnega prvenstva RoboCup v Singapurju 2010, ko sta osvojila nagrado za najboljšo konstrukcijo robota. Vsi dosežki dijakov so odraz vestnega in načrtnega dela, ne samo njih samih, ampak tudi njihovih mentorjev in vseh učiteljev na šoli. Uspehov pa ne bi bilo brez pomoči podjetij in drugih donatorjev, ki so v mladih prepoznali prizadevnost in talent.

V ponedeljek, 24. 7. 2017, smo se dijaki Elektro in računalnike šole Šolskega centra Ptuj odpravili proti največjemu izzivu v svojem življenju, proti svetovnemu prvenstvu RoboCupJunior 2017, ki se je odvijalo na Japonskem, in sicer v mestu Nagoja.

                Iz Gradca smo se z letalom odpravili v Frankfurt in se vkrcali na letalo za Nagojo. Iz Frankfurta smo proti Nagoji leteli polnih 12 ur, tako da smo prispeli v torek. Ko smo pristali na  letališču v Nagoji, smo se z vlakom odpeljali do kraja, kjer smo imeli hotel. Tam smo se hitro nastanili in pričeli z ogledom mesta. Na letališču nas je presenetila močna vročina. Spoznali smo, kaj pomeni 90-odstotna vlažnost in ogromno smoga v zraku. Rabili smo kar nekaj časa, da smo se navadili na zrak in zadihali s polnimi pluči.

                Naslednji dan smo se odpravili na prizorišče, kjer se je začelo odvijati tekmovanje. Izvajalo se je v International Exibichion Hall Nagoya. Prvenstvo se je začelo v sredo, 26. 7., in se končalo v nedeljo, 30. 7. 2017.

                Prvi dan smo začeli z ekipnim intervjujem, v katerem smo morali predstaviti sebe, ekipo in robota. Na intervjuju smo med drugim morali izdelati papirnat model, da bi  frnikola čim dlje ostala v gibanju. Sodnik je bil nad našim pristopom in izdelanim modelom navdušen. Dejal je, da je videl veliko dobrih modelov, ampak da naš prekaša vse.

Naslednji dan  smo nadaljevali s tekmami proti ekipi iz Avstralije in Nizozemske. Prva ekipa je bila za nas prevelik zalogaj, Nizozemsko pa smo uspeli premagati. Tako sta naša dva nova avtonomna robota nogometaša dokazala, da sta konkurenčna. Sledila je še tekma Superteam, v kateri nas je organizator združil z ekipami iz Italije, Singapurja, Rusije in Švice. Iz vsake ekipe smo v Superteam dodali po enega robota in tako je bilo na velikem igrišču skupaj 5 avtonomnih robotov našega Superteama.

Tretji dan smo imeli tekmi z Mehiko in Južno Korejo. Obe smo uspeli premagati. Dan se je zaključil s tekmo Superteam. V Superteamu nam organizator ni določil konkurenčnih sotekmovalcev,  in se zato nismo najbolje odrezali.

Predzadnji dan so bile na sporedu odločilne posamične tekme, v katerih smo se pomerili z najboljšimi. Avstrijska ekipa je bila uspešnejša, v drugi tekmi pa smo uspeli premagati domačine, japonsko ekipo z rezultatom 6:5. Tretjo tekmo smo igrali z ekipo iz Irana, ki je imela boljše robote od naših, zato nas je premagala. Na ta dan je prav tako potekal intervju Superteam, v katerem so se predstavile ekipe, ki so sodelovale v skupnem delu. Na tem delu se je naša ekipa zelo izkazala. Zanimivo je bilo predvsem spremljati odziv sodnikov. Naša ekipa se je predstavila kot zadnja. Do naše predstavitve so sodniki poslušali predstavitve, vendar sta bila njihova odziv in interes dokaj zadržana. Pri naši predstavitvi pa je bilo opaziti, da so sodniki zelo zainteresirani za našo predstavitev in da jih zanima vsebina. Postavljali so veliko vprašanj in odgovori so jih navduševali. Razlika med našimi predstavitvami in ostalimi je bila predvsem v nastopu in pristopu, da smo vse pripravljali skupaj in da smo delovali kot dobra ekipa.

Zadnji tekmovalni dan se je začel z zadnjo tekmo Superteam. Nato je sledila podelitev nagrad in certifikatov. Imeli smo dober občutek, da bi nam lahko pripadla kakšna nagrada. Z velikim navdušenjem smo se odzvali, ko smo slišali razglasitev: 1. mesto v kategoriji Best Team Spirit pripada ekipi SLOBOT. Tekmovalni del pa smo med 22 najboljšimi ekipami, ki so bile uvrščene na svetovno prvenstvo, zaključili na 9. mestu.

Na Japonskem so nam po zaključenem svetovnem prvenstvu ostali še trije dnevi, ki smo jih porabili za spoznavanje japonske kulture. Prvi dan smo si ogledali glavno mesto Japonske, Tokio. Tja smo se zapeljali s hitrim vlakom. Spoznali smo, kaj pomeni utrip več kot 30-milijonskega mesta z neposredno okolico. Povzpeli smo se na najvišjo stavbo na Japonskem, razgledni stolp Skytree, da smo lahko dobili občutek o vsej razsežnosti.

Naslednji dan smo se odpravili v znameniti nagojski akvarij in si med drugim ogledali predstavo ork in delfinov. Tretji dan smo si ogledali zibelko Japonske, mesto Kyoto, v katerem smo obiskali Golden Castle. Dan smo zaključili s pakiranjem, saj nas je v četrtek zgodaj zjutraj čakala pot domov.

Izkušanja je bila izjemna, saj smo se spoprijateljili z različnimi ekipami iz drugih držav ter ob tem prejeli ogromno novega znanja o robotih. Prav tako smo nadgradili naše znanje o Japonski kulturi z ogledi različnih znamenitosti in krajev ter spoznavanjem domačinov. Izkušnja je bila nepozabna in zato upamo, da bomo imeli še kdaj možnost za nadgrajevanje svojega znanja in tkanje novih vezi.

                                                                                                              Ekipa SLOBOT

Oglejte si tudi