Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 26.04.2018

oblačno
Ponoči se bo razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12°C.
13°C | 19°C
petek, 27.04.2018
13°C | 19°C
sobota, 28.04.2018
9°C | 21°C
nedelja, 29.04.2018
11°C | 27°C
ponedeljek, 30.04.2018
13°C | 26°C
Opozorila
Torek, 24.4.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
13°C
19°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Na OŠ Gorišnica radi kuhamo


OSNOVNA ŠOLA

| |
08.05.2017      17:35
A A

Na OŠ Gorišnica radi kuhamo



Ekipa na tekmovanju za Zlato kuhalnico
Ekipa na tekmovanju za Zlato kuhalnico
Deli:

Na OŠ Gorišnica že nekaj let radi kuhamo, pa ne le pri gospodinjstvu ‒ namreč, že tretjo leto zapovrstjo sodelujemo v projektih Zlata kuhalnica in Kuhnapato. Učenci se v vlogi kuharjev odlično počutijo in na tekmovanjih dosegajo zavidljive rezultate.

V četrtek, 4. 5. 2017, smo se udeležili tekmovanja za Zlato kuhalnico 2017, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Regijsko tekmovanje, ki smo se ga udeležili, je tudi letos potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Letošnji izbrani jedi, ki smo ju morali pripraviti, sta bili po navodilih organizatorja »kranjska klobasa kot osnovna sestavina glavne jedi« in »sladki skutini štruklji«. Tekmovali smo še z enajstimi osnovnimi šolami. Našo kuharsko ekipo so sestavljale osmošolke Barbara Prelog, Julia Sok in Zala Geč ter sedmošolec, Žiga Jamnik. Na samem tekmovanju so lahko kuhali samo 3 člani, zato smo letos dali prednost puncam. Pripravile so Kranjsko klobaso z zeljno kremo in Sladke pehtranove štruklje. Pripravljeni jedi sta bili več kot odlični, zato smo se uvrstili v sam vrh. Osvojili smo zlato priznanje in se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo potekalo na Gostinsko-turističnem zboru Slovenije oktobra 2017 v Kranjski Gori.

Prav tako smo v letošnjem šolskem letu ponovno zelo uspešni pri projektu Kuhnapato, ki ga organizira Društvo Vesela kuhinja. Tema letošnjega tekmovanja se glasi »otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Na šoli smo tako oblikovali 3 skupine učencev, ki so v določenih terminih za učence naše šole kuhale izbrana kosila. To kuhanje na ravni šole je bil predpogoj za uvrstitev na regijsko tekmovanje in finale. Novembra so učenci kuhali »Prleško (boom)betko« in sladico »Roža od moža«, januarja so pripravili »Ptujski pisker« in »Jabolčne kolačke«, zadnja skupina pa je v mesecu marcu za učence naše šole pripravila »Zimsko musako« in sladico »Naše šolske miške«. V mesecu aprilu smo se s skupino Veseli piskri, ki je kuhala Ptujski pisker in Jabolčne kolačke, udeležili regijskega tekmovanja, ki je potekalo v gostilni Rajh v Bakovcih pri Murski Soboti. Eva Čagran, Ana Zupanič, Žiga Jamnik, Lucija Zelenko, Žiga Vozlič in Jaka Antolič so tudi na tem tekmovanju dokazali, da iz OŠ Gorišnica prihajajo zares dobri kuharski mojstri. Dosegli so 3. mesto in se uvrstili v finale, ki bo potekalo 31. 5. 2017 v gostilni Pečarič na Vrhovcih v Ljubljani.

Na obe tekmovanji učence pripravljam mentorica, Tina Erhatič, nesebično pa svoje znanje razdaja tudi kuhar naše šolske kuhinje, Darko Marin (področni vodja podjetja Sodexo).

 
Tina Erhatič




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI OSNOVNA ŠOLA GORIŠNICA? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!