Mojaobčina.si
2827

Livška štorija

V petek, 21. avgusta je podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič v družbi predsednice Krajevne skupnosti Livek Katje Roš in direktorja Zavoda za turizem Dolina Soče Janka Humarja odprl Tematsko pot Livek – Livško štorijo. Tematska pot je del projekta Tematske poti na območju LAS Dolina Soče.

 

Podžupan je ob odprtju poti izrazil zadovoljstvo nad pobudami krajanov iz lokalnega okolja, med katerimi je tudi vzpostavitev Tematske poti Livek, ki bo marsikaterega obiskovalca Livškega spodbudila k raziskovanju livških vasi, njihove zgodovine in kulture ter na Livško privabila še več pohodnikov in ljubiteljev narave ter kulturne dediščine. Zahvalil se je vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli k vzpostavitvi poti in ohranjanju naravne in kulturne dediščine Livškega. 

Občina Kobarid je kot partnerica v projektu skupaj z Krajevno skupnostjo Livek in Zavodom za turizem Dolina Soče izdelala zgibanko Tematska pot Livek – Livška štorija in na tematski poti postavila informacijske ter usmerjevalne table. Na vstopni točki za tematsko pot Kobariška zgodovinska pot je bila izdelana površina za postavitev dehidracijske WC enote, izveden je bil nakup in montaža dehidracijske WC enote ter postavljen komplet urbane opreme. 

 

Direktor Zavoda Turizem Dolina Soče Janko Humar je predstavil projekt, katerega namen je, da se s skupnim pristopom uredi in nadgradi turistično infrastrukturo štirih obstoječih tematskih poti v dolini Soče in s tem obogati turistično ponudbo ter ohrani naravno in kulturno dediščino ter uredi vstopno točko tematske poti Kobariška zgodovinska pot. V sklopu projekta je bil napisan priročnik za vzpostavitev, urejanje in vzdrževanje tematskih in pohodniških poti na območju LAS Dolina Soče in zloženke za posamezno pot ter vsebine za skupno promocijo na trgu. 

 

Livško štorijo je zbranim predstavila predsednica Krajevne skupnosti Livek. Zakaj štorija? »Zato, ker za štorijo, za zgodbo v resnici gre. Ime zveni domače.  Razumljivo je tudi tujcu. Štorija, story, storia, histoire,..« je povedala Katja Roš, predsednica Krajevne skupnosti Livek. 

 

Štorija se začne in konča na Livku in  ima sedem postojank, ki obravnavajo zgodovino življenja ljudi na Livškem in narave. Dolga je 8,5 km in pohodniki jo lahko prehodijo in spoznajo v približno treh urah. Na poti je mogoče doživeti zgodbe o večstoletni zgodovini vojn in miru, utaboritvi in bivanju Erwina Rommla v Jevščku, etnologiji, mitih in legendah, vaški kulturi, smučanju na Livku. 

 

Letak o Livški štoriji je na voljo v TICu Kobarid in pri turističnih ponudnikih. 

 

Tekst in foto: Nataša Hvala Ivančič

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 32 d
Primerno za: Vse
Cena: od 70€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi