JUTRI
20°C
12°C
PET.
22°C
8°C
Oceni objavo

Odkrivanje raka na materničnem vratu: podatki za občino Dolenjske Toplice

V petek, 17. novembra 2023, bo Svetovna zdravstvena organizacija praznovala tretjo obletnico lansiranja globalne strategije za odpravo prvega raka na svetu – raka materničnega vratu. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2020 ob lansiranju globalne strategije postavila tri cilje 90-70-90: 90 % precepljenost deklic proti HPV, 70 % udeležba žensk v presejalnih programih in ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu. Pri projektu sodelujejo: Onkološki inštitut, DP ZORA, Zveza slovenskih društev za boj proti raku, NIJZ, Ministrstvo za zdravje, zveza evropskih organizacij za boj proti raku ECL in Svetovna zdravstvena organizacija. V nadaljevanju navajamo nekatera dejstva in podatke, ki se nanašajo na občino Dolenjske Toplice, ter za primerjavo še podatke za Slovenijo:

Nazadnje vabimo k sodelovanju tudi vse občane, ki lahko za potrebe osveščanja o projektu uporabijo lik superjunakinje CECILIJE (

CeCEliAH - Cervical Cancer Elimination Action Hero), ki ga je zasnovala SZO. Cecilija je superjunakinja, ki se bori za odpravo prvega raka na svetu in nova prijateljica znanih superjunakov, kot so Superman, Spiderman in ostali. Najdete jo v prilogi spodaj in na tej povezavi. Lahko jo objavite in uporabite na različne načine, edino pravilo je, da mora ostati taka kot je – nič dodajati, nič odvzemati, nič prekrivati. Če jo boste uporabili, pošljite tudi fotografijo.

 

Fotografije, ki bodo prispele na e-naslov zora@onko-i.si do petka, 17. 11. 2023, do 11. ure, bodo na Onkološkem inštitutu vključili v predstavitev na tradicionalnem, 13. izobraževalnem dnevu progama ZORA, ki bo potekal ta dan v Grand hotelu Union. Zaključil se bo s slavnostno prireditvijo ob 20. obletnici vzpostavitve programa ZORA, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice države dr. Nataše Pirc Musar. Te in druge fotografije bodo vključene tudi v posebno foto poročilo. Primer le-tega najdete na tej povezavi.

 

Za vsa morebitna vprašanja in pobude so dosegljivi preko telefona 041/901-478 ali e-pošte zora@onko-i.si (doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja, OI, vodja Državnega programa ZORA, vodja Državne komisije za presejalne programe, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku).

Za vso dosedanjo podporo pri skupnih prizadevanjih za zdravje se partnerji projekta iskreno zahvaljujejo.



1/2


Oglejte si tudi