Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Hvala, skupaj smo mnogim pomagali

Krajevna organizacija Rdečega križa Dolenjske Toplice je tudi v lanskem letu s pomočjo številnih občanov in občank odprtih rok pomagala pomoči potrebnim. Tudi v letošnjem letu dela zagotovo ne bo zmanjkalo, saj je žal tudi v naših krajih mnogo pomoči potrebnih. Vsekakor ne bomo pozabili niti na drugo plat svojega poslanstva, osveščanja glede zdravja.

Letošnji zbor članov KORK Dolenjske Toplice smo pripravili  29. januarja v sejni sobi KKC. V uvodnem delu je imela Darka Pečnik zanimivo predavanje z naslovom »Resnice in zmote o  holesterolu«. Je zunanja sodelavka OZRK in predsednica ene izmed KORK Novo mesto. Razumljivo in preprosto nam je podala nekaj napotkov za res zdravo prehranjevanje, kar je v današnji potrošniški družbi še kako pomembno. Na tržišču je vsak dan več reklam za prehranska dopolnila, ki pa mnoga nimajo prav nobene vrednosti za naš organizem in le zavajajo potrošnike. V nadaljevanju je potekal zbor članov, kjer smo se najprej zahvalili aktivistkama Danici Gorenc in Mariji Fink za njuno 12-letno prostovoljstvo v naši KORK. Prejeli sta tudi diplomo RKS iz rok sekretarke OZRK Barbare Ozimek, župan Jože Muhič pa jima je izročil naše darilo. Na Selih bo vse delo prevzela Dorica Turk, za Gradišče pa bo poskrbel Dušan Gorenc.


Veliko smo storili, mnogim pomagali

Sledila so poročila za preteklo leto  in smernice za letošnje. Ja, kar veliko dobrega smo skupaj postorili v preteklem letu za različne skupine občanov. Največ sredstev smo namenili za socialni program, ki vključuje različne pomoči družinam in posameznikom. Prostovoljne prispevke smo namenili za nakup dveh aparatov za meritve, kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Najbolj odmevna in hitra pa je bila pomoč družini, ki ji je požar uničil dom. Sprejeli smo tudi 23 mladih prostovoljcev iz srednjih novomeških šol, ki jim je 5-dnevno bivanje in vso oskrbo nudila domača šola. V dopoldanskem času so nudili pomoč našim občanom, jih obiskali v domovih starejših občanov in se z njimi srečali tudi na njihovih domovih, popoldanski čas pa so izkoristili za izobraževanje, delavnice, oglede naših znamenitosti in kopanje. Seveda, brez podpore vas, naši zvesti člani s članarino in prostovoljnimi prispevki ter s pomočjo občine, ki nam finančno pomaga pri izvedbi posameznih programov, se račun ne bi izšel.

Brez podpornikov ne bi šlo
Ne bi pa bilo pošteno, če ne bi omenila tudi podpornikov, ki so vsak na svoj način pripomogli, da smo naš program izpeljali po načrtu in z njihovo pomočjo opravili tudi nepredvidene naloge. To so: Osnovna šola Dolenjske Toplice, Terme Krka, Rotary klub, lekarna Dolenjske Toplice, gostišči Kolesar in Račka, Matjaž Tomlje, Aleš Pršina, Mateja Šafar, vinogradniki, gasilci in trgovine TUŠ, Sonček ter Mercator. Vsem skupaj iskrena hvala za vso pomoč, ki ste jo preko naše organizacije RK nudili pomoči potrebnim sokrajanom. Zelo pa sem hvaležna posameznim družinam in občanom, ki ne želijo biti imenovani in nam vedno priskočijo s finančnimi sredstvi na pomoč, ko je ob koncu leta naša blagajna že skoraj prazna, stiske ljudi pa so še prisotne. Hvala tudi Primožu Primcu in Petru  Tomažinu v TIC in tehnični službi, kjer sem bila kar redna stranka in mi nikoli nista odrekla pomoči. Na koncu pa še zahvala OZRK Novo mesto, Centru za socialno delo in patronažni službi v Novem mestu, kjer so mi pri reševanju posameznih stisk naših občanov nudili vso pomoč.

Naj zaključim z mislijo nekega modreca: Ena od velikih skrivnosti življenja je, da je zares kaj vredno tisto, kar naredimo za druge. Še enkrat hvala vsem, tudi mojim aktivistkam, saj nam je skupaj uspelo mnogim pomagati.

Pripravila: Ivana Pelko

Oglejte si tudi