Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

SKRB ZA OKOLJE: CIGARETNI OGORKI NISO NEDOLŽNA SMET

Medtem ko plastične vrečke in slamice že počasi izginjajo iz uporabe, saj je s temi izdelki onesnažen že skoraj vsak kotiček našega planeta, pa za zdaj tudi okoljevarstveni aktivisti pogosto spregledajo še eno vrsto plastike, ki onesnažuje okolje. To so cigaretni ogorki, ki so eden najštevilčnejših odpadkov na svetu.

Cigaretni filtri so narejeni iz celuloznega acetata oziroma acetilceluloze. To je termoplastični polimer, narejen iz celuloze, ki je obdelana z ocetno kislino. Uporablja se kot osnova za umetna vlakna in plastiko. Da se ta vlakna razgradijo, pa je potrebnih tudi več desetetij.

Vsako leto na svetu proizvedemo okoli šest bilijonov cigaret, več kot 90 odstotkov jih vsebuje filtre iz plastičnih vlaken. To pomeni več kot milijon ton plastike, ki v veliki meri pristane v naravi. Po nekaterih ocenah kar dve tretjini ogorkov odvržemo na tla oziroma v odtoke. Od tam pa jih dež spere v potoke, reke in morja. 

Cigaretni ogorki so najštevilčnejši odpadek, ki ga prostovoljci poberejo ob obali, pravijo v organizaciji Ocean Conservancy, ki od leta 1986 organizira globalne akcije čiščenja plaž. V tem času so njihovi prostovoljci s plaž pobrali že več kot 60 milijonov ogorkov. Največkrat jih tam pustijo prav obiskovalci oziroma kopalci.

Kako se države in mesta spopadajo s cigaretnimi odpadki?

Številne države in lokalne skupnosti so sprejele zakone in predpise, s katerimi skušajo zmanjšati težavo s cigaretnimi ogorki. Denimo, v ameriški zvezni državi Maine so v vseh javnih parkih in plažah prepovedali kajenje, prav tako so denimo kajenje v parkih prepovedali v Puerto Ricu. Številna druga obalna mesta so prepovedala kajenje na plažah. V Parizu veljajo visoke kazni za odmetavanje cigaretnih ogorkov. Ponekod pa cigaretnim škatlicam zaračunavajo dodatno takso, ki je namenjena za čiščenje in ravnanje s cigaretnimi ogorki.

Oktobra 2018 je Evropski parlament podprl predlog, da članice EU do leta 2025 za 50 odstotkov, do leta 2030 pa za 80 odstotkov zmanjšajo vsebnost plastičnih vlaken v cigaretnih filtrih. Toda predstavniki držav članic so kasneje te cilje zavrnili. Konec marca pa so nato z veliko večino podprli direktivo o prepovedi plastike za enkratno uporabo do leta 2021, da bi s tem zmanjšali onesnaževanje v morjih, v katerih pa ni bilo več govora o zmanjšanju plastike v cigaretnih filtrih. 

Namesto tega so se s tobačnimi proizvajalci dogovorili, da morajo ti kriti stroške čiščenja ogorkov.

Oglejte si tudi