Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

BAZAR DEJAVNOSTI OB DNEVU STAREJŠIH

V počastitev 1.oktobra, mednarodnega dneva starejših, je danes Območno združenje RK Novo mesto pripravilo vrsto aktivnosti pod naslovom Bazar dejavnosti ob dnevu starejših. Že zjutraj so se predstavile organizacije, društva in podjetja, ki s svojo ponudbo vplivajo na kakovost življenja starejših ljudi na lokalnem nivoju.

Na okrogli mizi pod naslovom Ali smo pripravljeni na najlepše življenjsko obdobje, so se predstavili s svojimi prispevki dr. Dušan Keber, predsednik RKS, Doroteja Kuhar, dr. med., Nacionalni inštitut za javno zdravje, mag. Milena Dular, Dom starejših občanov Novo mesto, Mateja Jerič, MO Novo mesto, Rožca Šonc, Društvo upokojencev Novo mesto, Gregor Sepaher, RIC, Darja Brudar, Zdravstveni dom Novo mesto. Moderatorka okrogle mize Dubravka Hrovatič iz CSD Novo mesto je na koncu povzela, da so starejšim kršene človekove pravice, ker se odloča namesto njih, čeprav z mislijo za njihovo dobro. Starejši imajo pravico, da o svojem življenju odločajo sami. Starost je »raznobarvna«, kar se odraža v aktivni dobi do obdobja, ko potrebujejo več pomoči.

V sklopu dogodkov se je odvilo dobro obiskano zeliščarsko predavanje Damjane Majerle. V osrednjem kulturnem programu pa so se predstavili učenci Mladinskega pevskega zbora in folklorne skupine OŠ Drska, tri članice Literarne sekcije Snovanja in Folklorne skupine Društva upokojencev Novo mesto. Prostovoljno delo v skupini za samopomoč, ki jo vodi v Mirni peči, je predstavila Suzana Plut.

Na popoldanskem delu je iz Fakultete za zdravstvene vede, dr. Liljana Leskovic, predavala o Preprečevanju poškodb in zlomov v starosti.

Bazar dejavnosti ob dnevu starejših smo zaključili z odprtjem razstave Likovne sekcije Jutro, Društva upokojencev Novo mesto. Njihova likovna dela bodo prostore Humanitarnega centra RK Novo mesto krasila do konca novembra in si jih lahko vsak ogleda v delovnem času OZRK Novo mesto.

Sodelovali so: Dom starejših občanov Novo mesto, Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, Hospic, Spominčica, medgeneracijsko društvo Žarek Novo mesto, Policijska uprava Novo mesto, Društvo gluhih in naglušnih Dolenjske in Bele krajine, RIC Novo mesto, Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič, Adriatic Slovenica, VPD Bled.

Oglejte si tudi