Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
4°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV NOVEGA SISTEMA SMS-ALAMIRANJA GASILCEV

V četrtek, 25.2.2016 je v prostorih Občine potekala predstavitev sistema SMS alarmiranja operativnih gasilcev. Predstavitve so se udeležili predstavniki občine, župan g. Jože Muhič, direktor o.u. g. Rado Javornik ter predstavniki gasilcev.
Ob nastalem izrednem dogodku (naravna nesreča, požar, itd.) operativni delavec na Regijskem centru za obveščanje Novo mesto glede na tip dogodka, lokacijo in obsežnost, alarmira gasilske enote v topliški občini. Državni telekomunikacijski sistem Uprave RS za zaščito in reševanje, imenovan ZARE je sestavljen iz podsistema osebnega klica (imenovan peaging), kjer operativni gasilci ob pozivu dobijo sporočilo o dogodku na osebni peager/pozivnik.

Vzporedno z zgoraj opisanim sistemom trenutno v občini deluje sistem SMS pozivanja članov, kjer ob nastalem dogodku dobijo sms sporočilo na mobilni telefon. Sistem je, po dolgoletnih ugotovitvah, tehnološko zastarel (cca. 12 let od razvoja) in prepočasen (gasilci, ki so določeni v sistemu, zaporedno dobijo sms po 6-tih sekundah). Lahko si predstavljamo, koliko časa je potrebno, da dobi sms zadnji gasilec v seznamu 75 telefonskih številk.

Zaradi potreb po hitrem interveniranju operativnih gasilcev in zaradi vse bolj kompleksnih nesreč se je izkazala potreba po uvedbi novega, vzporednega sistema pozivanja gasilcev ob intervencijah z sms sporočilom. Pa tudi zato, ker so stroški nakupa osebnih peagerjev (cca. 100 evrov na pozivnik) preveliki, da bi vsak operativni gasilec nosil svoj pozivnik.


Zato je na občini potekala predstavitev dovršenega sistema SMS pozivanja članov FLORJAN - SISTEM ZA AKTIVIRANJE IN SPOROČANJE, podjetja IPKOM d.o.o.. Skrbnik sistema, g. Boštjan Rupnik je zbranim predstavil prednosti njihovega sistema pred obstoječim. Kot najbolj pomembno funkcijo sistema je omenil časovno hkratno pozivanje članov, ne glede na število operativnih gasilcev zapisanih v sistemu (ob pozivanju 70 članov, dobijo ti sporočilo hkrati).

Vsi zbrani smo bili nad sistemom navdušeni, zato bomo sistem 3-mesečno testirali.


Oglejte si tudi