Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Pomagali tudi ponesrečenima pešcema ...

... a le za vajo. Topliški gasilci imamo za seboj pester začetek meseca. Med drugim smo uspešno izpeljali gasilsko vajo, pregledali delo v lanskem letu in si zastavili načrt dela za letošnje leto. Pripravili smo se na nove intervencije, upamo, da jih bo čim manj.
Prvi februarski petek smo imeli topliški gasilci mladinci in pionirji občni zbor, kjer smo pregledali poročila dogodkov in srečanj. Zastavili smo si tudi plan za letošnje delo. Naslednji dan dopoldne smo pripravili operativno vajo, pri kateri naj bi voznik avtomobila zbil dva pešca. Na kraj vaje smo odhiteli z obema voziloma GVM-1 ter GVC-24/50 in šestimi mladimi gasilci, člani društva iz domače osnovne šole. Ko smo prispeli do kraja nezgode, smo ga najprej zavarovali, pristopili do ponesrečencev in ugotovili njihova stanja.

Voznik avtomobila je bil v šoku. Vdihnil je trikrat v minuti, na vratni veni pa nismo zatipali pulza, 
zato smo izvedli hitri izvlek in začeli z oživljanjem. Eden izmed pešcev je imel amputirano nogo pod kolenom, zato smo naredili Esmarchovo obvezo in oskrbeli rano. Drugi pešec je bil nezavesten, močno je krvavel na stegnu, zato smo naredili kompresijsko obvezo in ga namestili v stabilni bočni položaj. Vse poškodovance smo navidezno predali enoti nujne medicinske pomoči.

Na koncu 
smo naredili analizo vaje, pregledali vso opremo in sprožili sireno v gasilskem domu. Malo čez 14. uro smo prejeli poziv "voda v kleti stanovanjskega objekta" v Dolenjskih Toplicah. Na kraju dogodka smo ugotovili, da je zaradi počene vodovodne cevi voda zalila klet, ki je posledično navlažila vse ostale prostore. Vodo smo začeli črpati s potopno črpalko, vendar smo zaradi neopremljenosti na pomoč pri dokončanju izčrpavanja poklicali PGD Vavta vas.


V večernih urah smo se na občnem zboru sestali tudi ostali člani društva; izvolili smo organe zbora, potrdili poročila o delu društva za lansko leto, sprejeli program dela in finančni plan ter prisluhnili besedam gostov, predstavnikov in delegatov. Podelili smo tudi števila priznanja in pohvale, ter sprejeli novo članico. V jutranjih urah naslednjega dne smo zopet prejeli poziv z naslovom "požar vozila proti Podstenicam", ki pa je bil na polovici naše intervencijske poti preklican. Z voziloma smo se vrnili v gasilski dom in ju pripravili na morebitne nove intervencije, katerih upamo, da bo čim manj. Z gasilskim pozdravom na pomoč.

Pripravil: Poveljnik PGD DT Bogdan Muška ml.

Oglejte si tudi