Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Ulični zbiralnik v vaši občini

Odpadke je potrebno v čim večji meri ločeno zbirati na izvoru (torej tam, kjer nastanejo). Med mešanimi komunalnimi odpadki končajo namreč najrazličnejši odpadki. Pri prevozu teh odpadkov in pri nadaljnjem ravnanju z njimi (razvrščanje, obdelava, odlaganje...) lahko pride do npr. poškodb ohišja odpadne baterije.  Ker ti odpadki končajo na odlagališču, tam pride do sproščanja nevarnih snovi iz teh odpadkov v okolje, zlasti v tla in podzemne vode.

Električna in elektronska oprema je oprema je zaradi svoje specifične sestave posebne vrste odpadek, ki ga je potrebno po koncu uporabne dobe ločeno oddati na pravo mesto. To nam pove že znak prečrtan smetnjak, ki mora biti neizbrisljivo natisnjen na električni in elektronski opremi. Prav tako nekatere vrste OEEO predstavljajo nevaren odpadek, ki ob nepravilnem ravnanju povzročajo škodo tako okolju kot ljudem. K pravilnemu postopanju tako električne opreme, kot baterij in akumulatorjev nas zavezuje zakonodaja, tako direktivi kot uredbi. Letno je v Sloveniji dano na trg približno 17 kg EE opreme na prebivalca, zberemo pa je okrog 4 kg na prebivalca letno.

Mi seveda v zbirno reciklažnih centrih zbiramo električno in elektronsko opremo, baterije in akumulatorje in jo oddamo pristojnim institucijam. Pooblaščeni izvajalci proizvajalcev prevzemajo odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO), ki je nato v centrih za obdelavo razstavljena, izločene so nevarne komponente in snovi, nato je OEEO predana v nadaljnjo obdelavo in recikliranje.

S takim ravnanjem zagotavljamo ustrezno obdelavo in odstranjevanje navedenih odpadkov, ki v Sloveniji iz leta v leto naraščajo.

Okoljsko učinkovito ravnanje s to vrsto odpadka temelji na izločevanju nevarnih snovi iz odpadkov in čim večji ponovni uporabi, recikliranju in predelavi odpadne EE opreme. Seveda pa je ključni predpogoj za to zagotovitev njihovega ločenega zbiranja. Končni uporabniki z ustreznim rokovanjem in oddajo na za to predvidenih mestih ključno prispevamo k nadaljnjemu ustreznemu ravnanju s to vrsto odpadka.

S postavitvijo zbiralnikov tovrstne opreme pa želimo v vseh osmih občinah potrošnikom omogočiti da lahko v svoji bližini oddajo tovrstno surovino. V občini Dolenjske Toplice je zbiralni nameščen poleg pošte.

 

KAJ LAHKO ODDATE V ULIČNE ZBIRALNIKE?

MALE GOSPODINJSKE APARATE: električni mešalnik, palični mešalnik, likalnik, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekač kruha, salamo reznica, …

OSTALA MALA OPREMA IN ORODJE: sušilniki, kodralniki las, električna orodja, sesalniki, ventilator, brivniki, svetilke, …

IGRAČE: vse igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo bodisi polnjenje na el. tok, bodisi baterije ali akumulatorje.

PRENOSNE BATERIJE IN AKUMULATORJE: baterije AA, AAA, AAA, D, C, 9V, …

RAČUNALNIŠKA OPREMA IN ZABAVNA ELEKTRONIKA: telefoni, mobilni telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radio, kasetofon, gramofon, računalniške miške, kalkulatorji, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalniki, kamere, …

Večje e-odpadke (pralni stroj, hladilnik, TV aparati, monitorji) in sijalke ODDAMO V ZIRNO RECIKLAŽNI CENTER.

 

Oglejte si tudi