Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Medvedja knjiga

 

Medvedja knjiga avtorja Matjaža Matka je zaokrožena in nadgrajena celota treh publikacij – vodičev po naravnih in zgodovinskih znamenitostih Kočevskega roga, ki so bile v slovenski prostor postavljene med leti 2012–2014.

O knjigi ne moremo govoriti kot o klasičnem vodiču. Prej jo lahko označimo kot literarno delo, ki se ga prebira kot zgodbo nekega kraja z vsemi pomembnimi podatki, ki opisanemu kraju pritičejo. Poleg ostalih tako informativnih kot promocijskih, poučnih, raziskovalnih, pričevalnih in literarnih vsebin ponuja še nekaj zemljevidov z območja Kočevskega roga in Kočevske Male gore ter navigacijske točke pa tudi nekaj kilometrskih distanc in višinskih točk.

»Medvedja knjiga je zame odkritje. Taka čarobna zmes krajepisja in zgodovine, favne in flore, kulinarike in stavbarstva, zeliščarstva in literature. Ne samo to, Matkova Medvedja knjiga je tudi navdihovalka za samostojno raziskovanje kočevskih pejsažov,« je v spremnih stavkih h knjigi zapisala dr. Mateja Mahnič. Hkrati pa zastavila nekaj vprašanj, ki bralca in popotnika hitro povlečejo v raziskovanje pričujoče literature: zakaj je kopriva tako zdravilna in kako si lahko pripravite odličen čaj, zakaj morate za srečo vedno nositi s seboj zrno boba, zakaj so pečena jabolka z medom dobra proti hripavosti?!

Medvedjo knjigo bodo v novembru predstavili tudi v Dolenjskih Toplicah. V torek, 24. novembra 2015, se bo ob 18. uri v sejni sobi II v KKC-ju z avtorjem Matjažem Matkom o knjigi pogovarjala moderatorka Romana Novak.

 

 

 

Oglejte si tudi