Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu Kranjske čebele

Vsak čebelar si želi zdrave in močne čebelje družine, zato je dobro vedeti, kje jih kupiti. Preden kupimo čebele, je seveda treba imeti panje, čebelnjak in primerno stojišče. O tem je bilo nekaj napisanega v prejšnjih prispevkih. Da se bodo naše čebele v novem domovanju dobro počutile, je treba poskrbeti, da so panji čisti. Če je čebelar kupil rabljene panje, jih je treba pred naselitvijo čebelje družine dobro razkužiti.
Čebeljih družin ne smemo kupiti na območju, ki ima zaporo zaradi hude čebelje gnilobe. Preden čebelar kupi čebele, se je dobro zavedati, da se bo normalno razvila le dobra čebelja družina in nam s tem tudi vrnila stroške nakupa.

 

Pri nakupu čebel je za pomoč dobro prositi mentorja ali kakšnega drugega izkušenega čebelarja. Bodoči čebelarji imajo dve možnosti. Lahko se odločijo za nakup roja ali nakup čebelje družine na satju. Ko se čebelar odloči za drugo možnost, je med drugim pomembno, da je čebelja družina močna, v njej pa mora biti zalega v vseh fazah razvoja. Panj mora biti poln čebel, s cvetnim prahom in venci hrane ob zalegi. 

 

Pri nakupu je treba biti pozoren tudi na same čebele. V Sloveniji je dovoljeno čebelariti le z našo avtohtono čebelo, kranjsko čebelo. Prav zato moramo biti pozorni, da čebele, ki jih kupujemo, nimajo oranžnih obročkov na zadku.

 

Ali ste vedeli?

· August Pollman je leta 1879 svetu predstavil kranjsko čebelo, lat. Apis mellifera carnica.

· Kranjska čebela je doživela svetovno slavo z razmahom trgovine s čebelami v 2. polovici 19. in na začetku 20. stoletja. 

· Dobra matica je nujna za uspešno čebelarjenje. 

· Paritev matice s troti se imenuje praha. 

· Kranjska čebela je priljubljena med čebelarji zaradi svoje mirnosti in delavnosti. 

· Kranjska čebela je zaradi značilnih sivih dlačic, ki ji prekrivajo telo, poimenovana tudi sivka. 

· Leta 2012 je Čebelarska zveza Slovenije organizirala mednarodni simpozij o kranjski čebeli. 

· Leta 2014 je bila sprejeta Resolucija o zaščiti kranjske čebele.

Povezave

cebelar.com

Oglejte si tudi