Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

S pravo terapijo lahko dosežemo izjemne rezultate

Sandra Kozjek je mlada, 30 letna diplomirana delavna terapevtka, polna energije, ki čuti, da z delom z ljudmi opravlja svoje življenjsko poslanstvo. Pri svoji dejavnosti je vedno osredotočena in se nenehno izobražuje. Veselje, ki ga izžareva v pogovoru in med delom je zelo očitno in nalezljivo. Sedaj jo najdete na novi lokaciji, v urejenih in ličnih prostorih nad gasilskim domom v Dvoru poleg gotske cerkve sv. Petra pri Polhovem Gradcu. 

Skozi leta prakse si je pridobila izkušnje z vsemi starostnimi skupinami ljudi. Od dojenčkov, nosečnic, mladih mamic, od otrok do tistih najstarejših. Za svojo dejavnost ima tudi ustrezno licenco, ki jo podeljuje Ministrstvo za zdravje. Pomagala je že številnim kot delovna terapevtka, kasneje tudi kot Bownova terapevtka, kjer s pravimi prijemi prične vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, nevrološkem, hormonalnem, limfnem in energetskem sistemu. Gre za terapijo, ki je primerna celo za dojenčke in pomaga pri krčih in celo refluksu. Prav tako pa tudi pri išiasu, bolečinah v hrbtenici in vratu, problemih s sklepi, karpalnem kanalu, kronični utrujenosti, glavobolih, menstrualnih problemih, menopavzi itd.

Ker jo je pot ponesla v dodatna izobraževanja je svoje znanje pred kratkim obogatila z MSTR tehniko, s katero lahko strankam pomaga do sprostitve brazgotinastega tkiva. Kot je dejala v pogovoru, se premalo zavedamo, kako kompleksno je naše telo, kaj pomeni vsak rez, vsako šivanje, kaj vse si telo zapomni. 

Sandra čuti, da opravlja svoje življenjsko poslanstvo, saj s svojim dotikom pomaga premagovati bolečine in stiske ljudi na poti do zdravja. Če boste med branjem naslednjih vrstic našli tudi sebe v opisih, kako vse Bownova terapija in MSTR tehnika pomaga, bo vesela vašega klica oziroma srečanja z vami. 

 

Kako ste se v zadnjih mesecih soočali z opravljanjem terapevtskih dejavnosti?

Koronavirus ni bil tako slab, saj je upočasnil naš tempo življenja in nam dal priložnost za dokončanje nekaterih stvari, ki smo jih že dlje časa odlašali. Pri meni je bilo tudi dokončanje usposabljanja MSTR tehnike in pridobitev certifikata MSTR terapevtke.

 

Kaj je pravzaprav MSTR tehnika?

To je tehnika, s katero sproščamo brazgotinasto tkivo. Je nežna, globoko učinkovita in naravna metoda, ki se osredotoča izključno na brazgotinasto tkivo in vpliva na kolagenska vlakna v koži. Neusmerjena kolagenska vlakna v brazgotini namreč onemogočajo optimalen pretok krvi in limfe v brazgotini in njeni okolici, hkrati pa povzročajo skrajšave tkiva na dotičnem mestu. Zaradi brazgotinastega tkiva se lahko pojavijo težave, kot so otopelost predela, srbenje, mravljinčenje, bolečina, pekoč ali hladen občutek, preobčutljivost. Pogoste posledice so tudi zategovanje, zmanjšana gibljivost, izguba prožnosti, slaba drža, šibke mišice, moten pretok energije in celo čustvena stiska. S terapijo pa povzročimo večjo prekrvavljenost brazgotinastega tkiva, kar vpliva na njeno prožnost, barvo in videz. Včasih temu nismo niti posvečali toliko pozornosti, a z razvojem in novimi dognanji postanejo stvari jasne. Brazgotine nam velikokrat povzročajo težave, na katere ne bi niti pomislili. Brazgotina po carskem rezu nam na primer lahko povzroča bolečine v križu, drugačno čutenje telesa, težave s prebavo in spolnimi odnosi, hladne noge in še bi lahko naštevala. Naj povem primer, ki jasno pokaže, kako je vse skupaj povezano v telesu. Ko pri operaciji šivajo tkivo, ga stisnejo skupaj in zato lahko povzroča veliko težav na različnih mestih. To je podobno kot, če zašijemo majico in jo potegnemo skupaj. Ta nas utesnjuje na vseh koncih, ko pa odparamo šiv, se majica sprosti in prav tako je tudi z brazgotinami.

 

Kakšni so še učinki brazgotin na telo?

Z brazgotinami in brazgotinjenjem se lahko pojavijo težave na fiziološki in psihološki ravni. Čustva ob brazgotinah se s časom spreminjajo. Niha od strahu in jeze do zamere in občutka manjvrednosti. Pri nekaterih brazgotinah opažamo, da povzročajo dolgoročne spremembe na nevrološke poti, obseg gibljivosti, pretok krvi in limfe, energetski pretok, poleg fizioloških pa še psihološke spremembe, izgubo in žalovanje.

 

Pa so vse brazgotine enake?

Ne, nikakor. Nekatere brazgotine so lepše in manj izrazite kot druge, kakor je tudi različen njihov vpliv na telo in duševno stanje. Kvaliteta celjenja je odvisna od več dejavnikov, naštela pa bi jih samo nekaj: globina brazgotine, anatomske lokacije, sekundarne infekcije, pridružene bolezni, starost (mlajši bolj brazgotinijo), kirurgova tehnika, ali so bili uporabljeni šivi ali sponke, vse to vpliva. 

Naj povem še primer, kako je vse skupaj povezano. Ena od pacientk po odstranitvi dojke pred 10 leti ni čutila pazduhe in je imela večkrat bolečine v roki. Takoj po prvi terapiji je začutila pazduho in tudi bolečine so se po nekaj terapijah umirile. Med terapijo so prišle na dan tudi travme iz bolnišnice. 

Naj povem še primer pacientke, ki po carskem rezu ni dobro čutila spodnjega dela pod brazgotino in je imela težave z mrzlimi nogami. Brazgotina je vlekla skupaj kar nekaj tkiva. Po terapiji je začutila, kako ji gre toplota po nogah. Na dan so privrela tudi čustva, kako prizadeta je bila, ker je imela carski rez, ona pa si je želela roditi naravno. Brazgotina je postala bolj gladka, v sredini ni bila več tako žilava in barva se je bolj zlila z ostalo kožo. Po nekaj terapijah tudi ni imela več mrzlih nog.

Pa da ne bova samo o ženskah, naj navedem še primer moškega, ki sem mu pomagala. Imel je hude težave trnom v peti. K meni je prišel s hudimi bolečinami v podplatu. Ta bolečina ga je že ovirala pri vsakodnevnih opravilih, tudi rekreacijo je moral opustiti. Po nekaj ločenih MSTR terapijah, kombiniranih z Bownovo terapijo in kineziološkimi trakovi, so bolečine popustile. 

 

Katere brazgotine lahko obravnavamo z MSTR tehniko?

Nekatere brazgotine so pridobljene načrtovano, nekatere na žalost nenačrtovano. 

Tako da jih ločimo na kirurške brazgotine: po carskem rezu, mastektomiji, histerektomiji, po posegih na hrbtenici in sklepih, po vstavitvi endoproteze, po laparoskopijah, po operaciji karpalnega kanala, po posegih na prsnem košu/trebuhu… Brazgotine, ki so posledica poškodb: ureznine, vbodne rane, opekline, zmečkanine, plantarni fascilitis… in druge vrste brazgotin: športne poškodbe (raztrgane mišice, kite, vezi), brazgotine pri Dupuytrenovi kontrakturi, območja gostega fibroznega tkiva.

 

Ali starost brazgotine kaj vpliva na potek terapije?

Ne, starost brazgotine ni pomembna. Lahko se dela na brazgotini stari 20 let ali pa na brazgotini, ki je ravno dobro zaceljena. Ponavadi se rana zaceli po osmih tednih.

 

Ali se Bownova in MSTR terapija lahko dopolnjujeta?

MSTR tehnika je samostojna terapija. Zaradi pomembnosti dogodka, ki lahko povzroči globoke in dolgotrajne čustvene reakcije, se izvaja ločeno. Samo dotikanje brazgotine in razmišljanje o dogodku lahko na površje prinese močne spomine. MSTR terapija pa se lepo dopolnjuje z Bownovo terapijo, saj ta povzroči sprostitev celega telesa, kar je tudi eden od ciljev mojega dela. 

 

Kako lahko vsi, ki bi se želeli posvetovati z vami stopijo v stik ali se naročijo na pregled in pogovor?

Vsak primer je seveda edinstven in se mu moram stoodstotno posvetiti. Zato je nujen predhodni posvet in pregled predno lahko sploh začnem delati. Brazgotine v nas pustijo fiziološke in psihološke posledice, zato jih je treba primerno obravnavati. Ko imamo anastezijo, naša zavest spi, naše telo in celični spomin pa ne. 

Zato je najbolje, da me vsi, ki jih zanima moja pomoč, pokličejo na 041/516-086 ali pošljejo elektronsko sporočilo na info@sepetzdravju.si. Najdejo pa me na novi lokaciji v Dvoru pri Polhovem Gradcu. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi