JUTRI
19°C
11°C
TOR.
19°C
12°C
Oceni objavo

O okamenelih srcih

Šentjošt, 29. junij – Že devetnajsto leto zapored je pred Kapelo mučencev sredi vasi potekala slovesnost v spomin na žrtve rdeče revolucije, domačine, pobite med vojno in po njej. Pred kulturnim programom, v katerem je bil slavnostni govornik v Argentini rojeni dr. Andrej Marko Poznič, moralni teolog in publicist, pa je potekala še spominska maša.
Janez Juhant je med pridigo spregovoril o okamenelih srcih, tistih, ki naj bi po njegovem na eni strani še vedno zagovarjala zločine, in tistih, ki se na drugi strani zaradi strahu ne marajo odpreti. Kot je dejal, dokler ne bodo srca mesena, se stanje v naši državi ne bo spremenilo.
Po maši je sledil slabo uro dolg kulturni program, v katerem je dr. Poznič dejal, da so ljudje ravnali prav, da so se uprli brezbožnemu komunizmu, ki je po njegovem po vojni prinesel velikansko škodo. Obžaluje, da se nekateri želijo vrniti v ta čas in omenjeno ideologijo ponovno postaviti na piedestal vladavine. Prisotni, ki sta jih pozdravila tudi Mojca Kucler Dolinar (NSi) in Anže Logar (SDS), so lahko prisluhnili še tonskemu pozdravu 95-letnega Mirka Gogale iz Argentine, ki je pel novo mašo 18. junija 1944 v Šentjoštu.
1/3

V sklepnem delu je odbor za podelitev Ehrlichovih priznanj (podeljevalec Tone Rode, dir. časnika Družina) priznanja podelil Mirku Gogali, Petru Urbancu, Meti Velikonja in Zori Kraševec ter Stanetu Štrbenku; priznanja so prevzeli bodisi sami bodisi njihovi svojci oziroma prijatelji.


Slavnostni govornik, v Argentini rojeni dr. Andrej Marko Poznič

V sklepnem delu je odbor za podelitev Ehrlichovih priznanj (podelil jih je Tone Rode, dir. časnika Družina) omenjena priznanja podelil Mirku Gogali, Petru Urbancu, Meti Velikonja in Zori Kraševec ter Stanetu Štrbenku; priznanja so prevzeli bodisi sami bodisi njihovi svojci oziroma prijatelji. Dogodek je spremljala spominska razstava v Možinetovi hiši.

Gašper Tominc (foto: GT)

Oglejte si tudi