Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Zasavska Sveta gora

Pohodniki DU Dobrova smo ugodne zimske razmere v letu 2020 izkoristili za tri pohode. Na prvi tradicionalni januarski pohod smo odšli na Vrhe, februarja smo izvedli pohod od Vanganel do Marezig na Primorskem, v marcu pa iz Čolnišča na Zasavsko Sveto goro.

Za pohod na Zasavsko Sveto goro smo se le stežka odločili, saj nam je že grozila nevarnost okužbe s koronavirusom. Po tehtnem premisleku in upoštevanju navodil ministrstva za zdravje, smo se desetega marca odpravili na naš 260. pohod. Cilj 71 pohodnikov je bil prehoditi pot iz Čolnišča nad Zagorjem do Zasavske Svete gore na višini 852 m.

Z avtobusom smo se skozi Litijo in Zagorje odpeljali do Čolnišča, ki leži na 498 m nadmorske višine. Ime kraja najprej povežemo s čolni, pogled na zemljevid pa pove, da v bližini ni nobenega jezera in da je verjetnejša razlaga, da se vas imenuje po podolgovati ozki dolini, ki ima obliko čolna.

Ker je začetek poti iz Čolnišča precej strma, smo se odločili, da tisti, ki zmorejo, prehodijo tudi ta del poti, ostali, pa so se odpeljali z avtobusom do vasi Kal in se nam pridružili v vasi Jablana. Od vasi Jablana smo pot nadaljevali skupaj po več ali manj položni poti z rahlimi vzponi in spusti. Ker je bilo vreme lepo, vidljivost pa dobra, smo med hojo uživali v pogledu na Kum in ostalo zasavsko hribovje. Pot nas je vodila mimo vasice Kobilje skozi gozd po travnatem pobočju na vrh Pleše. Od tu je bil lep razgled na Čemšeniško planino. Med potjo smo si vzeli čas za počitek in malico. Veseli in dobro razpoloženi smo prišli do planinske oznake poti na Roviškovec 930 m. Nekaj pohodnikov se je povzpelo na vrh in od tam nadaljevalo pot, ostali pa so pot nadaljevali po cesti do Zasavske Svete gore. V preteklosti so jo imenovali tudi Taborska gora ali Sveta gora. Na gori stoji cerkev, posvečena materi Božji, obdaja jo posebno obzidje, ki je v preteklosti nudilo varno zavetje domačinom pred Turki. Iz Zasavske Svete gore je bil lep razgled na zasnežene Kamniško - Savinjske Alpe, pa tudi na Julijce s Triglavom. Ogledali smo si cerkev in okolico in se kar nekaj časa zadržali na gori. Ker je pred dnevi Mirko praznoval rojstni dan, je pripravil poseben napitek za zdravje, s katerim smo mu ob prijetnem klepetu tudi nazdravili. Zadovoljni in rahlo utrujeni smo se z Zasavske Svete gore po vijugasti cesti odpeljali skozi Kostrevnico v Kandrše. Tu smo nadaljevali prijetno druženje v gostilni Pri Vidergarju. Na poti domov smo se seznanili z naslednjim dodatnim pohodom v mesecu marcu v Sromlje in rednim aprilskim pohodom v Topolšico.

 

Pojav koronavirusa v Sloveniji je preprečil izvedbo načrtovanih pohodov. Tako smo morali v mesecu marcu ponovno odpovedati neizvedeni pohod iz preteklega leta v Sromlje. Odpovedati pa smo morali tudi pohod v aprilu, na najvišji vrh Topolšice – Lomek. Na tem pohodu smo imeli namen praznovati dvajseto obletnico prvega pohoda Društva upokojencev Dobrova. Pojav koronavirusa je nas pohodnike še dodatno prizadel, vzel nam je tisto, kar imamo za svoje, zdrav način življenja – pohodništvo. Že dvajset let, na pobudo Milene Malovrh, upokojenci DU Dobrova organiziramo pohode. Vemo, da je hoja v naravi še kako pomembna za ohranjanje naših fizičnih sposobnosti. Koronavirus nam je trenutno preprečil ta naš priljubljeni način življenja, zaprti smo doma, saj smo rizična skupina. Vemo pa, da bomo, ko premagamo ta virus, še z večjim veseljem hodili na naše pohode. Zato že razmišljamo, kam bomo šli, saj bomo morali plan pohodov prilagoditi trenutnim razmeram.  

Vam bralcem Našega časopisa obljubljamo, da vas bomo tudi v bodoče redno obveščali, kje vse smo hodili. Več o naših pohodih lahko izveste tudi na spletni strani društva upokojencev Dobrova »dobrovčan«.

 

Vodje pohodov Franci, Maja, Tone, Vine in Vinko

Oglejte si tudi