Oceni objavo

Pod črto letošnjih neurij in poplav

Slovo od letošnjega poletja ni bilo težko, saj je to postreglo predvsem z izrednimi vremenskimi razmerami in številnimi gasilskimi intervencijami. Za Gasilsko zvezo Dolomiti in prostovoljnimi gasilskimi društvi iz naše občine je izjemno pestro obdobje. Vodstvo zveze je zato opravilo analizo nedavnih intervencij, ki so jih sprožila julijska neurja in avgustovske poplave. Predstavitev analize je potekala v sredo, 20. 9. 2023, v prostorih PGD Dvor. Predstavitve so se udeležili župan Jure Dolinar in podžupanja Ana Oblak, poveljniki gasilskih društev, njihovi namestniki in drugi predstavniki gasilskih društev, sektorski poveljniki, vodstvo občinske civilne zaščite in predstavniki Občine Dobrova - Polhov Gradec. V nadaljevanju sledijo podatki, ki so bili predstavljeni na dogodku.

Med 18. in 25. julijem je preglavice povzročal vetrolom

Vse od leta 2017 dalje, ko je zagorelo na pobočju Lovrenca, pa do letošnjega julijskega vetroloma, na območju naše občine ni potekala nobena večja intervencija. 18. julija 2023 so bila zaradi vetroloma aktivirana prostovoljna gasilska društva Butajnova - Planina, Šentjošt, Dobrova, Zalog in Polhov Gradec. Tega dne je 59 gasilcev posredovalo na 10 lokacijah zaradi odkritih streh in podrtih dreves ter električnih drogov ter skupaj opravilo 108 ur. Vreme se je ponovno razbesnelo že naslednji dan, ko so zaradi odkritega objekta in podrtih dreves gasilci ponovno morali posredovati na dveh lokacijah, kjer so opravili 32 ur. Na intervencijah je sodelovalo 10 gasilcev iz PGD Šentjošt in PGD Dvor.

25. julija 2023 pa je vetrolom zajel še širše območje – najprej so gasilci bili proženi zaradi podrtega šotora v Polhovem Gradcu, v nadaljevanju pa so priskočili na pomoč s črpanjem vode, z začasno sanacijo odkritih ostrešij in z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so med drugim ovirala tudi promet. 52 gasilcev iz PGD Polhov Gradec, PGD  Dobrova, PGD Dvor, PGD Zalog in PGD Črni Vrh je ta dan opravilo 321 ur, posredovali pa so na skupno kar 22 lokacijah.

Številna posredovanja zaradi poplav med 4. in 6. avgustom

V noči na petek, 4. avgust 2023, so se padavine močno okrepile in povzročile katastrofalne poplave, ki so prizadele velik del Slovenije, močno pa so zaznamovale tudi našo občino. Kako obilne so bile te padavine, potrjuje tudi podatek, da je med 3. in 6. avgustom 2023 na Pasji ravni padlo kar 317 mm dežja! Kakšno je bilo dogajanje v prvih, še nočnih urah? Delo gasilcev se je torej pričelo že v noči na petek, ko so se ob 00.36 prvič oglasili pozivniki gasilcev iz PGD Butajnova - Planina in PGD Šentjošt, ki so nato posredovali na 5 lokacijah na območju Butajnove. Ob 00.50 so bili aktivirani tudi člani PGD Črni Vrh, ki so posredovali na 7 lokacijah, in PGD Polhov Gradec, ki so posredovali na 16 lokacijah, ter PGD Zalog. Ob 02.03 je bilo zaradi poplavljanja Gradaščice, ki je v pol ure narasla za skoraj 2 metra in dosegla rekordno višino, aktivirano še dvorsko gasilsko društvo. Za pomoč PGD Dvor je bilo nato ob 04.17 aktivirano PGD Hruševo, a zaradi poplavljene ceste njihova pomoč ni bila mogoča. Zgodaj zjutraj je bil aktiviran tudi štab civilne zaščite Občine Dobrova - Polhov Gradec. V Polhovem Gradcu je bil nato vzpostavljen štab za vodenje intervencije, kar so zaradi obsežnosti in razpršenosti po nedostopnem terenu prevzeli sektorski poveljniki, poveljnik Gasilske zveze Dolomiti Andrej Slovša pa je skrbel za koordinacijo. Ena izmed največjih težav, s katerimi so se spopadali, je bila preobremenjenost Regijskega centra za obveščanje, kar je povzročilo nedelovanje sistema in posledično močno otežilo aktiviranje društev.

Gasilci so bili v petek do 12.00 pozvani na 32 zabeleženih lokacij – a njihovo število je nedvomno veliko višje, saj so čez dan pomagali povsod, kjer je bilo treba. V soboto jim je na pomoč priskočilo tudi 80 gasilcev z 11 vozili in dvema prikolicama iz Gasilske zveze Horjul, ki so opravili 640 ur dela. Delo gasilcev se je nadaljevalo tudi v nedeljo. Za posredovanje zaradi poplav so bila med 4. in 6. avgustom 2023 aktivirana vsa gasilska društva iz Gasilske zveze Dolomiti; 368 gasilcev je v tem času opravilo 4856 ur dela.

Na dnevu solidarnosti sodelovalo preko 100 gasilcev in 400 prostovoljcev

Tudi v naši občini je bila 14. avgusta 2023, na dan solidarnosti, organizirana akcija, ki je potekala pod vodstvom Občine Dobrova - Polhov Gradec. V njej je sodelovalo približno 100 gasilcev iz PGD Dvor, PGD Črni Vrh, PGD Dobrova, PGD Hruševo, PGD Polhov Gradec, PGD Zalog in PGD Butajnova - Planina, ter 400 prostovoljcev. Skupaj so opravili dobrih 4000 ur, z mehanizacijo (traktorji, bagri …) pa je bilo ta dan opravljenih kar 530 ur.

Na pomoč tudi v Savinjsko dolino

1/3



V naših krajih se je dogajanje počasi umirjalo, drugod v državi, kjer so poplave povzročile še veliko večjo škodo, pa se je intenzivna sanacija nadaljevala. Gasilci iz Gasilske zveze Dolomiti so se odzvali na medregijski poziv na pomoč in se večkrat odpravili v Savinjsko dolino. V četrtek, 10. avgusta 2023, se je na pomoč odpravilo 38 gasilcev s 7 vozili, v četrtek, 17. avgusta 2023, pa 23 gasilcev s 6 vozili. V obeh dneh so skupno opravili 915 ur.

Dokupiti bo treba dodatno opremo, pred nami pa predvsem finančni izzivi

Andrej Slovša in Franc Zibelnik, poveljnik in predsednik Gasilske zveze Dolomiti, sta poudarila, da je analiza potrebna predvsem zato, da vidimo, kaj je bilo narejeno dobro in kaj je treba še izboljšati, da bo posredovanje gasilcev v prihodnje še učinkovitejše. Poveljnik zveze je poudaril, da morajo gasilska društva načrtno kupovati opremo za posredovanje na tovrstnih intervencijah, kot so na primer muljne črpalke, vodni sesalci itd. ter navedel nekaj področij, kjer so možne izboljšave – javno alarmiranje s sireno in proženje gasilskih društev. »To niso ne prve, ne zadnje poplave,« je še dodal, zato je pripravljenost na morebitne ponovne naravne nesreče bistvenega pomena. Zahvalil se je vsem gasilskim društvom, sektorskim poveljnikom, civilni zaščiti in Občini Dobrova - Polhov Gradec, ki je pomembno pomagala zvezi in društvom pri odzivu na poplave.

Zahvalo je vsem društvom predal tudi poveljnik Civilne zaščite Občine Dobrova - Polhov Gradec Filip Božnar. Zbrane je nagovoril še župan Jure Dolinar, ki je povedal, da se občina nahaja pred velikim izzivom, kako zagotoviti vsa potrebna sredstva za sanacijo škode, pri tem pa vsekakor računa na pomoč države. V nadaljevanju pa so svoje predloge in mnenja glede poteka zgoraj navedenih intervencij podali tudi predstavniki nekaterih gasilskih društev ter poskrbeli za sklepno besedo k eni največjih naravnih nesreč, ki je kadarkoli prizadela naše kraje.

 

 

l.o.

Oglejte si tudi