Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
32°C
20°C
JUTRI
35°C
19°C

Vabilo na malo drugačno spomladansko akcijo čiščenja okolja – očistimo pred svojim pragom

22. april je svetovni dan Zemlje – ROJSTNI DAN NAŠE ZEMLJE. To je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno je, da poskrbimo za našo Zemljo in da vsak posameznik prispeva kamenček v mozaik zdravega in lepega planeta. 

 

Vsi si moramo prizadevati, da bi z ločenim zbiranjem odpadkov ustvarili novo vrednost iz zavrženih stvari in tako zmanjšali onesnaževanje naravnega okolja. Naša skupna prizadevanja so uspešna, če vsak izmed nas naredi korak v to smer in tako v celoti prispeva svoj delež.

 

A tudi v naši lepi občini vsem odnos do okolja ni tako pomembna vrednota. Vsi, ki se dnevno vozimo po naših cestah, lahko samo nemočno opazujemo, koliko smeti leži ob cesti, na sprehajalnih poteh, da ne govorimo o planinskih in gozdnih poteh, ko nas sredi neokrnjene narave presenetijo kupi papirčkov, plastičnih steklenic ali pa kar celo odlagališče. Opazujemo nemarno odlaganje smeti na Šujici, kjer so zabojniki vedno znova do vrha napolnjeni, smeti pa so raztresene vsepovsod naokoli (poleg tega so tam odložene še tiste smeti, ki tja sploh ne sodijo), ali ko nam užitek med sprehodom v naravi pokvari pogled na divje odlagališče, ki ga odkrijemo zgolj po naključju. 

 

Tisti, ki nam ni vseeno, se sprašujemo, kdo so posamezniki, ki jim ni mar za urejeno in čisto okolje, kdo so ljudje, ki kljub urejenem področju ravnanja s komunalnimi odpadki brezvestno odvržejo iz avtomobila vse česar ne potrebujejo? Zakaj nekdo odvrže smeti sredi gozda? Zakaj bi odpadke sploh kam vozili, če pa jih izvajalec javne službe pride iskat k nam domov?

 

Tako odvrženi odpadki kazijo naravo, kvarijo podobo naših lepih krajev, zmanjšujejo kakovost bivanja in na žalost tudi turistično privlačnost krajev. Predstavljajo tudi grožnjo okolju, posledično pa grožnjo tudi nam vsem, saj pogosto vsebujejo nevarne snovi. Te lahko prodrejo v podtalnico in nepovratno onesnažijo vire pitne vode in poslabšajo kakovost prsti. Kaj tak odnos do narave pove o nas samih? 

 

V Občini Dobrova - Polhov Gradec nam je čisto okolje zelo pomembno. Skrb za naravo in okolje v katerem živimo je prva in najvišja vrednota; skrbeti moramo za naravo, saj tudi narava skrbi za nas. In ker je naša dolžnost, da predamo svojim otrokom okolje v katerem bodo lahko kakovostno živeli, dihali čist zrak in pili izvirsko vodo …

 

Kljub temu, da zaradi epidemije koronavirusa letos akcije čiščenja okolja ne moremo izpeljati v običajni obliki, vas pozivamo, da vsak po svojih zmožnostih prispeva, da bo naše okolje lepše, čistejše in bolj urejeno.

Vabimo vas na sprehod, s seboj pa vzemite vrečko in rokavice, in kljub temu, da smeti niso vaše, poberite odpadke, ki jih odkrijete v naravi. Z majhnimi koraki in malo dobre volje do čistega okolja – vedno znova in znova. 

Pri tem še enkrat opozarjamo, da pobrane odpadke pravilno ločite. Pravilno ločevanje odpadkov na vseh področjih vašega življenja je izjemno pomembno, saj se le tako lahko več ton odpadkov ustrezno reciklira, manj pa jih pristane na odlagališčih za sežig.

Vse, ki odkrijete bodisi divje odlagališče v naravi ali opazite posameznike, ki brezvestno smetijo in nezakonito odlagajo odpadke v naravi, pa prosimo, da o tem čimprej obvestite Občino Dobrova Polhov Gradec, posameznike pa opozorite na nedopustno ravnanje.

 

Vabimo vsa društva in organizirane skupine, ki bi želeli izvesti  čistilno akcijo v svojem okolju, da nam to sporočite na 01/3601-800 ali info@dobrova-polhovgradec.si, in posredovali vam bomo pripomočke za čistilno akcijo. Vsak zase očistimo pred svojim pragom in skupaj še celo Občino Dobrova - Polhov Gradec, a seveda ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov in zdravstvenih priporočil za obvladanje epidemije koronavirusa. Za vaš prispevek k urejenemu okolju se vam že vnaprej zahvaljujemo in se veselimo skupnega sodelovanja!

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi