DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Prvi mesec leta kaže napoved v delovno in aktivno leto z mnogimi izzivi

Za nami je praznični december, ki je bil med drugim tudi v znamenju priprave gradiva za novo proračunsko leto. Na občinski seji sredi decembra smo obravnavali osnutek proračuna. Pretresanje finančnih sredstev po različnih postavkah je ključna naloga za delovanje občine in kaže usmeritve nadaljnjega razvoja občine.

Projektov, nalog in želja je vedno veliko več, kot je na razpolago finančnih sredstev. Pri tem je potreben temeljit premislek, kako zagotoviti financiranje rednih nalog, hkrati pa v načrt razvojnih programov umestiti projekte, ki jih je možno realizirati, ki imajo največjo dodano vrednost za občane in je njihova izvedba usmerjena v izboljšanje kakovosti življenja v občini. Ta naloga zaradi omejenih sredstev ni enostavna in zahteva usklajevanja med številnimi deležniki, hkrati pa nikoli ne prinese zadovoljstva za vse. Potrebni so številni kompromisi.

Veliko energije se vlaga v usklajevanje projektov in aktivnosti za izvajanje sanacije naših po poplavah poškodovanih cest, vodotokov. Nadaljujemo z delovnimi sestanki, tudi z državo, predvsem pa z DRSV, ki nosi ključno nalogo pri sanaciji cest, ki tečejo ob vodotokih. Prav tako se po fazah nadaljujejo dela na trasi Barjanske kolesarske poti. Promet skozi Dobrovo sedaj teče hitreje, nadaljuje pa se gradnja skozi Gabrje. Na cesti Praproče proti Setniku smo se razveselili zaključka del in velike pridobitve za ta del občine. Asfaltna prevleka je zagotovila bistveno bolj varne poti do doma in enostavnejše vzdrževanje, hkrati pa kar vabi na lepe razglede naše občine, tudi s kolesom, še bolje pa peš.

V decembru pa so se odvili številni dogodki, tudi na pobudo in v organizaciji občine. V lepo pripravljeni športni dvorani Dobrova smo se v soboto, 23. decembra 2023, razveselili velikega števila občanov, prav tako pa tudi nekdanjega predsednika države g. Boruta Pahorja. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti smo se spomnili na obdobje osamosvajanja. »Ker smo bili odločeni, da hočemo samostojnost, odločeni, da tvegamo in ker smo bili v tem enotni, pogumni in neomajni, nam je uspelo,« je poudaril nekdanji predsednik.

Veseli smo, da številni prepoznate in obiščete to prireditev, saj s tem kažemo, da nam to ključno obdobje nastanka naše države veliko pomeni. Premierno je bil na prireditvi predstavljen tudi video o poplavah in solidarnosti v naši občini, s katerim smo obudili spomin na težke avgustovske dni preteklega leta, hkrati pa smo želeli ozavestiti, kako drug drugega v takih okoliščinah potrebujemo. Dogodku in programu posvetimo veliko pozornosti, zato se na tem mestu zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji, nastopajočim in ustvarjalcem, ki delite in omogočate, da spoznamo čim več talentov v naši občini.

Upamo, da so tudi drugi številni decembrski dogodki prinesli priložnost za srečanja, druženja in lepe želje. Hvala in spodbuda vsem organizatorjem tudi za naprej. Ne spreglejte pa tudi mesečnega napovednika dogodkov, ki bo po novem na voljo v Našem časopisu in na socialnih omrežjih naše občine.

Se pa v tokratni številki Našega časopisa dotikamo tudi številnih drugih tem, zlasti pa velja opozoriti in razmisliti tudi o odnosu do narave in našega okolja. Ravnajmo skrbno, ravnajmo odgovorno z mislijo, da za nami pridejo mlajše generacije in kakšno okolje bomo zapustili našim otrokom.

Naj bo vsak dan nova priložnost, da izberemo drugače, krepimo odgovornost, bodimo navdih in podpora drug drugemu. Navdihujoč in energije poln mesec februar vam želim.

 

Ana Oblak, podžupanja

 


Oglejte si tudi