DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Občinska čistilna akcija 2023: Moja občina – lepa, čista in prijazna

Skrb za čisto okolje in pravilno ravnanje z odpadki je naša vsakodnevna obveznost. A le s skupnimi močmi lahko svojo domačo občino ohranimo lepo, čisto in prijazno do vseh bitij in narave. Enkrat letno Občina Dobrova - Polhov Gradec zato organizira čistilno akcijo, s katero v želji po spodbujanju okoljske ozaveščenosti poveže vse občane, društva, organizacije in druge skupnosti, da skupaj očistijo naravo. Hkrati pa je čistilna akcija pomemben zgled tudi za mlajše generacije, ki svoj odnos do okolja šele izoblikujejo.  

Čistilna akcija bo v soboto, 1. aprila 2023.

Že ob hitrem pregled okolice lahko opazimo, da se je v naših krajih nabralo precej odpadkov, ki v naravo nikakor ne sodijo. Zato vas tudi to pomlad vabimo, da se pridružite vseobčinski čistilni akciji, ki bo potekala v soboto, 1. aprila 2023, s pričetkom ob 9. uri na navedenih zbirnih mestih. V primeru slabega vremena bo čistilna akcija potekala 15. aprila 2023.

Ozaveščanje lastnikov psov – moj pes, moja odgovornost

Prve dni pomladi bomo tako namenili čiščenju okolja. Želimo pa v okviru  čistilne akcije več pozornosti posvetiti tudi ozaveščanju in pozivamo k odgovornemu ravnanju lastnikov psov. Pasji iztrebki, ki so resen okoljski problem. So namreč polni bakterij, parazitov in virusov ter zato izjemno nevarni za ljudi, živali in okolje (tudi podtalnico). Poudarjamo, da je pobiranje pasjih iztrebkov v prvi vrsti odgovornost in dolžnost lastnika psa. V Občini Dobrova - Polhov Gradec je na gosteje poseljenih območjih nameščenih več košev za pasje iztrebke z brezplačnimi vrečkami, ki lastnike psov opominjajo, da morajo pasje iztrebke za svojimi hišnimi ljubljenčki pospraviti in pravilno odložiti v za to namenjene pasje koše. Na območjih, kjer košev ni, so lastniki psov dolžni uporabiti svoje vrečke in odpadek odložiti v zabojnik za komunalne odpadke. Nikakor pa pasji iztrebki ne spadajo med biološke odpadke. Vsi si želimo, da je naša okolice lepa in urejena, zato poziv vsem lastnikom psov, da odgovorno poskrbijo za svoje ljubljenčke. 

Kako bo potekala čistilna akcija?

Čistilna akcija bo potekala na ustaljen način. Koordinatorji vam bodo na zbirnem mestu podali vsa navodila in zagotovili osnovne pripomočke (rokavice in vrečke). Po končani čistilni akciji boste vrečke s smetmi odložili k zabojnikom na ekoloških otokih ali na zbirna mesta. Vsi udeleženci čistilne akcije boste tudi prejeli malico. Udeležba v čistilni akciji je prostovoljna in na lastno odgovornost. Opozarjamo pa, da čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov (zbiranje teh poteka dvakrat letno). Če v naravi najdete kosovni odpad, to javite koordinatorju. V primeru, da bi kot posamezniki ali organizirane skupine želeli izvesti čistilno akcijo v svojem okolju in vam dostopnost zbirnih mest ne ustreza, nam to sporočite na telefonsko številko 01/3601-800 ali elektronski naslov info@dobrova-polhovgradec.si, kjer smo dosegljivi tudi za vse ostale informacije v zvezi s čistilno akcijo.

Ker želimo vse udeležence čistilne akcije še dodatno motivirati, bomo podelili tudi nekaj simboličnih nagrad. Zbirali pa bomo tudi fotografije čistilne akcije, zato vas vabimo, da nam na elektronski naslov info@dobrova-polhovgradec.si posredujete fotografije, ki prikazujejo stanje poti, potokov, okolic objektov in drugih kotičkov v naravi pred čistilno akcijo in po njej. Najboljše pa bomo objavili na občinski spletni strani.

Vabljeni, da se pridružite letošnji vseobčinski čistilni akciji! Naj bo naša občina lepa, čista in prijazna.             



Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi