DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Mladi po srcu z Dobrove po lepi modri Donavi

V dneh od 19.4. do 21.4. smo se člani DU Dobrova udeležili tridnevnega izleta "Po lepi modri Donavi"

IZLET PO LEPI MODRI DONAVI

 

V dneh od 19.4. do 21.4. smo se člani DU Dobrova udeležili tridnevnega izleta poimenovanega  »Izlet po lepi modri Donavi«. Sam program je zajemal obisk treh držav: Avstrija, Madžarska in Slovaška. Gre za mejne države, ki so imele v veliki meri skupno zgodovino. To se opazi predvsem pri podobni arhitekturi. Madžarska in Slovaška pa imata še velik vpliv v kulinariki, zaradi več kot 150 letne prisotnosti turškega imperija. V teh državah smo si ogledali predvsem največje  znamenitosti njihovih glavnih mest. 

Kot prvo smo si na Dunaju ogledali veliko območje gradu Schonbrun, kjer so živeli njihovi vladarji. To območje smo lahko primerjali z Versajem - Francija, kjer smo bili v lanskem letu. V centru Dunaja, z nekaj več kot dvomiljonskim številom prebivalcev, smo opravili večurni sprehod po mestu, kjer so izstopale njihove stare, visoke stanovanjske zgradbe in večje katedrale.

Iz Dunaja smo nato z rečno ladjo odpluli v Bratislavo, glavno mesto Slovaške. Čeprav je bila plovba hitra, je bila vožnja mirna in zanimanjem smo občudovali širino Donave in življenje na njenih bregovih. Sama Bratislava nas je presenetila s hitrim razvojem, ki se je začel po letu 1990. So pa ohranili in obnovili tudi stare dele mesta, gradove ter cerkve. Mesto je živahno, imeli pa  smo tudi možnost videti, kako so organizirali razne prireditve za otroke. 

V soboto popoldan smo se odpeljali v Budimpešto in se udeležili zabavnega programa s pogostitvijo v znameniti Čardi. Prav žal nam je bilo, ko smo se v poznih večernih urah morali vrniti nazaj v hotel. Nedelja je bila namenjena ogledu mesta. Občudovali smo gradnje, ki so nastale zaradi tekmovanja med mestoma  Dunaj in Budimpešta. Mesto je zgrajeno na dveh bregovih Donave, zato je po svoje še inpozantnejše in večje kot Dunaj. Samo ime mesta pa izhaja iz imen dveh mest in sicer Budim in Pešta.  Veličino mesta smo občudovali tudi z enourno vožnjo po Donavi.

Samo potovanje smo zaključili v nedeljo pozno zvečer, ko smo se vrnili na Dobrovo. Lahko rečem, da smo doživeli lep izlet in imeli res prijetno skupno druženje ves čas potovanja.

                                                                                                  Zapisal: RAJKO KOMAT

Fotografije: MARINA in RAJKO 

1/5





Oglejte si tudi

Copyright © PriMS, d. o. o. Vse pravice pridržane.