JUTRI
22°C
12°C
PET.
23°C
8°C
Oceni objavo

Nov apiterapevtski čebelnjak nad Polhovim Gradcem bo nudil vpogled v življenje čebel

Čebelarstvo je dejavnost z dolgo tradicijo na Polhograjskem. Da pa se ne gre bati niti za njegovo prihodnost, skrbi tudi Tilen Velkovrh, 22-letni čebelar iz Srednje vasi. Njegova zgodba je zanimiva in navdihujoča za mlade, saj dokazuje, da lahko svoje pravo poslanstvo odkriješ že v najstniških letih. Poleti bo pričel obratovati tudi njegov nov apiterapevtski čebelnjak, v katerem bo kot kvalificiran apiterapevt izvajal apiterapijo in hkrati krepil čebelarski turizem na tem območju, saj bo čebelnjak namenjen tudi turističnim ogledom z degustacijo čebeljih pridelkov.
Ko se je pričela vaša čebelarska pot, ste bili še najstnik. Od kje je prišla ideja, da se tako zgodaj pričnete ukvarjati s čebelarjenjem?

S čebelami sem se začel ukvarjati leta 2016, ko sem dopolnil 15 let. Že od malih nog sem si želel imeti kakšno domačo žival, vendar se mi želja nikoli ni uresničila, zato sem se odločil, da si za svoj 15. rojstni dan kupim svoji prvi dve čebelji družini. Že takrat, ko sem prvič stopil v stik s čebelami, me je to delo zelo veselilo in sprostilo. Hitro mi je bilo jasno, da je to nekaj zame.

 

Verjetno pa je potrebnega kar veliko znanja za pravilno ravnanje s čebelami. Kje ste ga pridobili?

Vso potrebno osnovno znanje sem pridobil leta 2019, ko sem se udeležil 38-urnega tečaja za čebelarje začetnike in ga tudi uspešno opravil. Rad bi se zahvalil tudi svojemu žal že pokojnemu mentorju Ivanu Setnikarju, ki mi je predal ogromno praktičnega in teoretičnega znanja, veliko preprostih rešitev, ko sem naletel na težavo, ter iznajdljivih ukrepov predvsem v spomladanskem času razvoja čebel, ko je bilo velika možnost rojenja. Seveda pa tudi brez razne slovenske literature in pomoči sosednjih čebelarjev ne gre. Moje mnenje, kar se tiče znanja o čebelah, je tako, da me vsako leto čebele skozi prakso kaj novega naučijo. Naše podnebje se spreminja, čebele se mu prilagajajo, zato nobeno leto ni enako.

 

V sedmih letih ste svojo dejavnost močno razširili. Za koliko čebeljih družin skrbite sedaj in kje vse se nahajajo vaši čebelnjaki?

Trenutno skrbim za nekje okoli 120 čebeljih družin. Čebelarim predvsem na območju Polhograjske doline. Imam starejši kamion TAM t11, v katerem je 73 čebeljih družin, z namenom pridobivanja različnih vrst medu. En moj čebelnjak se nahaja na območju Podrebra, drugi pa na Osredku. Imam tudi samostoječo prevozno enoto, ki je namenjena prevozu desetih čebeljih družin na različne konce Slovenije z avtomobilsko prikolico. Naša novost, apiterapevtski čebelnjak, pa je postavljen v Ilovem grabnu, natančneje pod Polhograjsko Goro, s pogledom na cel Polhov Gradec. 

 

Vam kdo pomaga ali vso delo opravite sami?

Ker je dela skozi celo leto veliko, mi na pomoč priskočijo tudi domači in prijatelji.

 

S svojim medom se redno in zelo uspešno udeležujete tekmovanj. Katere nagrade oz. priznanja ste do sedaj prejeli? Katero vam pomeni največ in zakaj?

Leta 2020 sem na tekmovanju ocenjevanja medu v Semiču prejel srebrno priznanje za gozdni in kostanjev med. Poleg dveh priznanj sem takrat prejel tudi pokal, saj je bil vzorec mojega kostanjevega medu tretji najboljši. V lanskem letu sem se udeležil ocenjevanja medu v sklopu sejma AGRA v Gornji Radgoni, kjer sem na ocenitev oddal vzorec kostanjevega in gozdnega medu. Oba vzorca sta bila nagrajena z zlatim priznanjem, za kostanjev med pa sem prejel še prav posebno plaketo z nazivom prvaka vrste, saj je vzorec medu dosegel najvišje število točk v svoji kategoriji. Vzorec kostanjevega medu je nato šel na dodatne analize v laboratorij v Nemčijo. Na podlagi laboratorijskih izvidov je bilo nato izvedeno državno tekmovanje, razglasitev rezultatov in podelitev nagrad zmagovalcem pa je bilo izvedeno 20. decembra 2022 v Državnem zboru. Tistega dne sem prejel stekleni pokal z nazivom državnega prvaka v kategoriji kostanjevega medu. Vsako pridobljeno priznanje mi pomeni veliko, največji pomen pa ima zame vsekakor naziv državnega prvaka za kostanjev med, saj je bil med laboratorijsko pregledan in potrjen, da je popolnoma pristen in naraven.

 

Katere vrste medu in izdelke ponujate ter kje jih lahko kupimo?

Vrste medu so odvisne od vremenskih razmer in okolice, kjer se čebele nahajajo. Trenutno imamo na voljo gozdni in kostanjev med. V letošnjem letu pa stremimo k čim večjemu asortimaju ponudbe, tako bo moč na naših policah zaslediti tudi cvetni prah, medeni liker … Po dogovoru pripravimo tudi kozarčke medu (npr. kremni med z liofiliziranim sadjem) različnih velikosti, dizajna in pakiranja, namenjenega kot darilo bližnjim, poročna darila, poslovna darila in še kaj. Vse to je možno naročiti preko telefonske številke 051/757-994, Facebook strani Čebelarstva Velkovrh ali preko elektronskega naslova cebelarstvo.velkovrh@gmail.com. Ostale čebelje pridelke in izdelke je vedno možno kupiti na našem domačem naslovu v Srednji vasi. Tekom leta pa je izdelke možno kupiti tudi na kakšnih bližnjih stojnicah v naši občini (tudi na Miklavževem sejmu v Polhograjski graščini) in izven nje.

 

Bo letošnja sezona dobra, bo veliko medu?

Velikokrat mi zastavijo to vprašanje. Vedno znova odgovorim, da moramo biti hvaležni pridnim čebelam, ki oprašujejo naše rastline in drevesa. Poleg vremena so one zaslužne za vsakoletni pridelek in ne smemo gledati samo na to, koliko dobimo od njih, ampak tudi kaj vse nam dajo. Če pa poleg tega naberejo še kaj medu, je pa toliko slajše. Žal pa se tega zmeraj manj zavedamo in premalo pazimo na svojo domačo avtohtono pasmo čebele kranjska sivka.

 

Lani ste se pričeli ukvarjati tudi z apiterapijo – kaj je apiterapija?

V letu 2022 sem pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo apiterapevta. Za ta korak sem se odločil, ker me zanima čisto vse, kar je povezano s čebelami in njihovimi pridelki. Apiterapija je veda o krepitvi zdravja, preprečevanju, lajšanju in odpravljanju zdravstvenih težav s čebeljimi pridelki ali pripravki iz njih.

 

Kaj pripravljate v sklopu apiterapije?

Lani sem začel s projektom postavitve apiterapevtskega čebelnjaka. Namenjen je ljudem vseh starosti, ki želijo z zdravilno terapijo brez stranskih učinkov okrepiti imunski sistem, olajšati splošna alergična stanja, nespečnost, depresije, nevrotske motnje, zmanjšati vsakdanji stres in še mnoga druga obolenja. Zdravilne terapije bodo potekale na več načinov, npr. z ležanjem na panjih, kjer se bo čutila vibracija in slišal šum čebel. Ob tem bo možno preko maske vdihovati aerosole direktno iz panja. Izvajala se bo tudi klasična masaža, z možnostjo apiterapevtske masaže z medom. Potekali bodo tudi vodeni turistični ogledi za posameznike in skupine z degustacijo različnih čebeljih pridelkov. Za še bolj zanimiv in poseben ogled je na sredini čebelnjaka postavljena steklena stena, kjer se vidi delovanje in obnašanje čebelje družine.

1/4

Notranjost apiterapevtskega čebelnjaka

Apiterapevtski čebelnjak

Podelitev odličij državnega prvenstva decembra 2022 v Državnem zboru

Čebelarski kamion s 73 čebeljimi družinam

 

Kako izgleda apiterapevtski čebelnjak? Na spletu lahko vidimo, da bodo panji poslikani s posebnimi motivi slovenskih pokrajin – od Pirana, Postojnske jame, Soče, Triglava, do domačega Polhovega Gradca, kajne?

Posebnost čebelnjaka so zagotovo poslikane panjske končnice z 20 različnimi motivi, ki jih je naslikala Maja Mlakar. Motivi predstavljajo različne pokrajine iz cele Slovenije in opravila, ki so za tisti kraj značilna. Sama zgradba čebelnjaka pa se ne razlikuje kaj dosti od klasičnih čebelnjakov. Spremenjen je le notranji prostor za potrebe izvajanja terapij, nameščena pa so še steklena panoramska okna, s pomočjo katerih pridobimo priporočeno temperaturo v čebelnjaku nekje med 25 in 30 °C.

 

Kdaj pa bo apiterapevtski čebelnjak pričel obratovati?

Predvidoma letos poleti. Pred odprtjem bo tudi slovesna otvoritev, ki bo namenjena vsem ljudem, še posebej pa domačinom, kjer bom povedal kaj več o apiterapiji in njenem pomenu za naš kraj. Takrat bo potekala tudi degustacija različnih čebeljih pridelkov. Dan otvoritve bo objavljen na naši Facebook strani Čebelarstvo Velkovrh, kjer nas lahko tudi spremljate in videli boste različne objave skozi celo leto.

 

Kakšni pa so vaši načrti za prihodnost?

Usmerjeni so predvsem v ozaveščanje mlajših generacij. Otroke želim seznaniti z delom čebelarja in jih naučiti kaj novega o pomenu čebel za nas in naš svet, ob tem pa morda tudi koga navdušiti nad čebelarjenjem. Poleg tega pa želim delati in se razvijati na področju apiterapije.

 

Omenili ste, da imate veliko dela, zato verjetno nimate veliko prostega časa. Pa vendar – kaj počnete, ko si vzamete čas zase?

Zaradi trenutnih projektov in obsežnega dela čebelarstva je prostega česa bolj malo, ampak vseeno se najde. Rad hodim v hribe, kjer sem v stiku z naravo. Občasno se odpravim tudi na kakšen izlet z motorjem po lepi Sloveniji.

 

Hvala za vaš čas.


l.o.

Oglejte si tudi