JUTRI
24°C
12°C
PON.
17°C
12°C
Oceni objavo

Izmenjava semen in sadik in javni zeliščni vrt v Polhovem Gradcu

Kdor bo sejal, bo lahko žel. Sadike in semena so izvor življenja, ne le rastlinja temveč vse naše hrane. Mesna hrana brez semen ne obstaja, saj vse živali jedo rastline.
Ključ do samooskrbe so lastna semena pridobljena iz dozorelih rastlin. To pa lahko dosežemo tako, da jih z nekaj znanja in potrpežljivosti pridelamo sami, višek pa poklonimo ali izmenjamo z drugimi, pri čemer dobimo novo vrsto semena, ki se v novem okolju na novo kali. Semena so pravo bogastvo naroda in z njihovim pridobivanjem ohranjamo  avtohtona in gensko nespremenjena semena, iz katerih pridelamo zdravo lokalno hrano.

V soboto 23. aprila so se po dolgem času spet zbrali lokalni pridelovalci hrane in semen na izmenjavi sadik in semen v parku polhograjske graščine. Veliko so jih pridelali v lokalni Deželi zelišč in pri članicah Društva podeželskih žena Dobrove – Polhovega Gradca. Obisk pokritih stojnic je bil dober in je segel tudi preko meja naše občine.

Prostovoljna akcija na vrtu zelišč

V četrtek 28. aprila se nas je pol ducata odzvalo na povabilo Margite za pomoč pri urejanju njene najete njive v Polhovem Gradcu. Zravnali in razvozili smo velik kup zemlje, predvsem se pa družili, zabavali in bili na koncu tudi pocrkljani, saj nam je gostiteljica pripravila malico in še zeliščno vrtnarska darila. Prav lep občutek je bil, čutimo se izpolnjene in še dober fitnes je za nami! Posebej naj pohvalim Mileno Željeznov, upokojenko, ki je stara več kot osemdeset let, pa sta skupaj s kolegico, prav tako upokojenko  Alenko s Pristave, delali do konca!  

Polhkovo razgledišče bodo začinila zelišča

Je pa pridelovalka semen in zelišč Margita Vehar tudi partnerka že odobrenega občinskega projekta Polhkovo razgledišče, torej tematske sprehajalne poti v centru Polhovega Gradca, ki bo zgrajena v letu dni na travnatem bregu nad parkiriščem pred trgovino Mercator. Tematska pot bo povezovala povsem novo avtobusno postajo s starim vaškim jedrom in je bila opisana v časopisu pred letom dni. Jedro tematskega parka bo zeliščni vrt v oskrbi Margite Vehar, ki bo dostopen zainteresiranim šolskim in ostalim skupinam. Sedanja lokacija njene njive v ravnini je žal nedostopna zainteresiranim skupinam. Polhkovo razgledišče je zasnovano skladno z urbanistično rešitvijo Polhovega Gradca, ki zajema tudi prenovljeno avtobusno postajo, pločnike in razsvetljavo.

1/6


Ponudba zeliščarke Margite na stojnici v grajskem parku

Alenka

V ozadju Podreber

Delovna akcija pred kuliso Polhovega Gradca

Za več informacij o semenih in zeliščih je pravi naslov Dežela zelišč, Margita Vehar s.p.,  Srednja vas 15, Polhov Gradec, tel. 041 788 175, e-pošta: margitav@gmail.com. Isti priimek avtorja tega prispevka je pa čisto naključje in nima sorodstvene povezave.

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi