JUTRI
21°C
13°C
ČET.
23°C
12°C
Oceni objavo

12. Čebelarski praznik – srečanje slovenskih čebelarjev

V soboto, 24. maja, bo od 11. ure v Polhovem Gradcu veselo, okusno in poučno obenem, saj Čebelarsko društvo Dolomiti organizira vseslovensko srečanje čebelarjev. Pred uradnim delom in po njem bo za zabavo poskrbel Ansambel Toneta Rusa z Vrzdenca. Ob 19. uri pa se začne gasilska veselica z Mladimi Dolenjci in Dejanom Vunjakom.

Program prireditve

Petek, 23. maj:
Ob 19. uri bodo odprli razstave "Predstavitev dela prof. dr. Jožeta Riharja ob 100-letnici njegovega rojstva", "Leti leti čebelica v nebo", ki jo pripravljajo članice klekljarskega društva Polhov Gradec in klekljarice skupine Ledina iz Ljubljane, ter "Rastline Slovenije v čipkah" v organizaciji slovenskih članic mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA. Na ogled bodo tudi dela otrok klekljarskega krožka Osnovne šole Horjul.

Sobota, 24. maj:
Ob 11. uri se bo začel 12. Čebelarski praznik, vseslovensko srečanje čebelarjev na prireditvenem prostoru ob Pograjskem domu, kjer pričakujejo okoli tisoč udeležencev. Prireditev bodo popestrili praporščaki in številni nastopajoči, tudi pihalna godba, mažoretke, oktet Deseti brat in folklorna skupina, za vedro razpoloženje bo pred srečanjem in po njem poskrbel Ansambel Toneta Rusa. Ob 19. uri bo gasilska veselica z Mladimi Dolenjci in Dejanom Vunjakom.

 

Čebelarsko društvo Dolomiti

Vanj je vključenih več kot sto čebelarjev z Dobrove, iz Horjula in Polhovega Gradca, saj ima čebelarstvo tu dolgo tradicijo – ko je bilo leta 1873 ustanovljeno Čebelarsko društvo za Kranjsko, je bilo med ustanovnimi člani kar šest čebelarjev iz teh krajev. Leta 1973 se je večina čebelarjev takratne občine Ljubljana Vič - Rudnik združila v Čebelarskem društvu Dolomiti Polhov Gradec, leta 1975 pa je dozorela ideja, da si zgradijo svoj čebelarski dom. Prof. dr. Jože Rihar, direktor zavoda za čebelarstvo v Ljubljani, je dal pobudo, čebelar Jernej Nartnik, takratni predsednik KS Polhov Gradec, pa je poskrbel za umestitev doma v prostor. Takratni predsednik ČD Vinko Zibelnik je bil pravi organizator; veliko lesa so zbrali s strani donatorjev in za zbiranje sredstev pripravili nekaj čebelarskih veselic, svoje pa sta prispevala tudi Zavod za čebelarstvo Ljubljana in takratna občina Ljubljana Vič - Rudnik. Veliko je bilo prostovoljnega dela posameznih čebelarjev pri izkopu in gradnji. Leta 1980 so dom čebelarjev dokončali. Lani je čebelarskemu društvu uspelo oplemenititi čebelarski dom z novo, kar 12 cm debelo izolacijsko fasado, ki je seveda prepleskana v barvi voska. Zavod za čebelarstvo je leta 1983 prešel pod družbo Hmezad Zelena dolina, danes pa je v domu zasebna družba Čebelarstvo Božnar, d. o. o., ki jo vodi bivša uslužbenka zadruge, mag. Malči Božnar. Njeno podjetje ima zasluge za izvirno embalažo izdelkov in domiselnost že dvajset let tradicionalne prireditve Dnevi medu, ki privablja številne turiste in na splošno promovira domači med. Pa ne le medu, na srečanju čebelarjev bomo ponudili tudi medeno pivo in medeni sladoled, da o domači medici ne izgubljam besed.

1/2

Na fasadi doma čebelarjev v barvi medu je narisan logotip društva.

Čebelnjak za domom čebelarjev

 

Sebastjan Vehar 

Oglejte si tudi