Logo MojaObčina.si

Dobje

DANES
22°C
8°C
JUTRI
25°C
8°C
973

OBVESTILO o vaji "Potres - Zahodna Štajerska 2019"

Z namenom, da se preveri in izboljša pripravljenost za učinkovito in usklajeno delovanje različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč ob potresu, se bo v občini Dobje pripravila in izvedla vaja zaščite in reševanja regijskega pomena »Potres - Zahodna Štajerska 2019«.

 

Vaja »Potres - Zahodna Štajerska 2019« (v nadaljevanju »Potres 2019«) bo enodnevna, napovedana, teoretična ter vaja preverjanja pripravljenosti regijskih in občinskih enot in služb Civilne zaščite, organov, služb in nevladnih organizacij, ki v skladu z Regijskim načrtom ob potresu, verzija 3.0 (številka 8421-9/2015-8, z dne 5.6.2015) in občinskimi načrti ZiR ob potresu, izvajajo naloge zaščite, reševanja in pomoči ter zaščitne ukrepe ob nesreči ob potresu.

 

Vaja »Potres 2019« se pripravi in izvede na podlagi predpostavke, da je območje Občine Dobje prizadel potres intenzitete VIII po evropski potresni lestvici EMS.

 

Najbolj so prizadete občine, ki jih skladno z regijsko oceno ogroženosti (Izpostava URSZR Celje, številka 842-14/2013-32, z dne 24.12.2013) lahko prizadene potres VIII stopnje po evropski potresni lestvici EMS-98 (v katero spada tudi občina Dobje), kjer se na javnih in zasebnih stavbah pojavijo velike razpoke na stenah, več starejših in slabo grajenih stavb se porušijo.

 

Namen in cilji vaje so:

-     preveriti učinkovitost in usklajenost rešitev v regijskih in občinskih načrtih zaščite in reševanja ob potresu. Načrt se preveri predvsem v delih, ki se nanašajo na opazovanje in obveščanje, aktiviranje sil za zaščito, reševanje in pomoč, upravljanje in vodenje ter izvajanje ukrepov in nalog zaščite, reševanja in pomoči;

-     ugotoviti pomanjkljivosti in morebitna neskladja ter nedorečenosti v načrtih zaščite in reševanja in jih odpraviti;

-     preveriti postopke opazovanja, obveščanja in aktiviranja;

-     preveriti usklajenost delovanja, policije, javnih služb za zaščito, reševanje in pomoč, enot in služb Civilne zaščite, idr.

 

V vaji in pripravah nanjo je potrebno v skladu s cilji nameniti posebno pozornost:

-     sodelovanju med štabi Civilne zaščite in službami za zaščito, reševanje in pomoč, javnimi reševalnimi službami, Policijo, Slovensko vojsko idr., ki sodelujejo pri zaščiti, reševanju in pomoči ob potresu;

-     preverjanju postopkov obveščanja in aktiviranja pristojnih organov, enot in služb za zaščito,

-     reševanje in pomoč ob potresu;

-     izvajanju zaščitnih ukrepov v skladu z regijskim in občinskimi načrti zaščite, reševanja in pomoči ob potresu.

 

V vaji sodelujejo javne službe za zaščito, reševanje in pomoč, regijske enote in službe Civilne zaščite, organi, službe in nevladne organizacije, ki v skladu z Regijskim načrtom zaščite in reševanja ob potresu, verzija 3.0 (številka 8421-9/2015-8, z dne 5.6.2015) izvajajo naloge zaščite, reševanja in pomoči ter zaščitne ukrepe in sicer v občini Dobje sodelujejo:

            -  poveljnik in namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Dobje, ter občinski štab Civilne zaščite.

 

Vajo organizira Občina Dobje. Vajo izvedejo s strani Občine Dobje: Štab CZ občine Dobje, PGD Dobje.

 

Vaja »POTRES – ZAHODNA ŠTAJERSKA 2019« se izvede v občini Dobje na območju občine in PGD Dobje v zgornjem trgu, s pričetkom dne, 24. 10. 2019. Natančen začetek in konec vaje bo določen z načrtom za izvedbo vaje.


 

             

OBČINA DOBJE

Franc Leskovšek

župan

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi