Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
15°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Uspešno zaključen projekt »Čebelja pravljica povezuje«

Spoštovani!

 

Slovenija je v svetu znana kot čebelarska dežela, ki je dala svetovnemu čebelarstvu izjemen prispevek. Slovensko čebelarstvo je v marsičem posebno – imamo našo kranjsko čebelo in svojevrsten AŽ panj, čebelnjake in panjske končnice, pečemo medenjake, izdelujemo izdelke iz lecta itd. Zato ni presenetljivo, da čebelarski turizem postaja ena pomembnejših panog slovenskega zelenega turizma. Še kako se zavedamo, da je čebela za naš planet potrebna.

 

Projekt  je omogočil nadgradnjo čebelarske učne poti Čebelarske zveze Slovenije pri Čebelarskem centru Slovenije za slepe in slabovidne s pomočjo elektronskih tablic in hkrati inovativen pristop Gostišča pri Čebelici, ki bo s pomočjo elektronske tablice slepim in slabovidnim na čutni način  omogočil samostojno naročanje hrane in pijače iz ponudbe. Prav tako pa brez degustacije tipičnih slovenskih medov ne gre in seveda tudi zanimive delavnice izdelave svečk iz voska, ter iskanje skritega zaklada na medoviti učni poti s pomočjo elektronskih tablic.

Na Levčevi domačiji v občini Dol pri Ljubljani je postavljen pravi slovenski čebelnjak za učne namene, ter vzgojo čebel. Čebelnjak, s katerim upravlja Čebelarsko društvo Dolsko, je namenjen za učenje, pridobivanje medu, prikaz del v čebelarski sezoni in apiterapiji. Prostor na Levčevi domačiji omogoča tudi spoznavanje z medovitimi rastlinami in zelišči, izvedbo delavnice peke medenjakov ali pa preprosto uživanje v idiličnem okolju stare domačije, obdanem z zelenjem.

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020 preko LAS Srce Slovenije.

 

 

Več si lahko preberete v priloženem sporočilu za javnost.

 

 

Lep pozdrav.

 

Čebelarska zveza Slovenije

Brdo pri Lukovici 8

1225 Lukovica

Tel.: 01 / 729 61 00

Faks: 01 / 729 61 32

www.czs.si

 

 

Oglejte si tudi