Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Skupaj umirjamo promet

Po podatkih slovenske policije je verjetnost, da bo pešec pri trku z vozilom, ki pelje 48 km/h, utrpel hujše in smrtne poškodbe, 50-odstotna. Pri trku s hitrostjo 64 km/h pa je možnost za smrtne poškodbe pešca že 90-odstotna. Kot kažejo študije, pa bo pešec najverjetneje utrpel le lažje poškodbe pri trku z vozilom, ki vozi s hitrostjo okoli 30 km/h. Umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, je torej med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje prometnih nesreč in njihovih posledic. Prikazovalniki hitrosti obenem pomembno vplivajo tudi na znižanje števila voznikov, ki kršijo cestno-prometne predpise.

 

Javno dostopne informacije o prometnem stanju

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 sodijo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Običajno so nameščeni na kritičnih odsekih ob vozišču, kjer merijo in prikazujejo hitrost mimoidočih vozil. Voznikom, ki spoštujejo predpisano omejitev hitrosti, izpišejo hitrost v zeleni barvi in jih nagradijo z "všečkom", prehitre pa opozorijo z izpisom v rdeči barvi. Prikazovalniki shranjujejo vse izmerjene hitrosti in jih prek interneta posredujejo nadzornemu strežniku, ki ga zagotavlja Sipronika. »Strežnik izvaja ažurno statistično obdelavo. Uporabniki lahko do obdelanih podatkov svojih prikazovalnikov dostopajo prek spletnega brskalnika. Pri tem ni potrebno nameščati dodatne programske opreme, dovolj je le dostop do spleta,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik. Strežnik omogoča tudi posredovanje obdelanih podatkov na vidno javno mesto, denimo v šoli ali vrtcu. Informacije v pregledni grafični obliki prikaže na zaslonu (na primer prikaz razmerja med vozniki, ki vozijo prehitro, in tistimi, ki spoštujejo omejitev hitrosti). S tem ima tudi širša javnost možnost vpogleda v stanje prometa na lokaciji, kjer je postavljen prikazovalnik. Posledično lahko otroci in njihovi starši sproti spremljajo dogajanje na šolski poti in tudi sami opozarjajo voznike, naj bodo kar se da previdni in strpni.

 

Za mirnejši promet v bližini šol in vrtcev

S projektom Skupaj umirjamo promet podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav, ki slovenske občine vabita k sodelovanju, v letu 2016 načrtujeta postavitev do 18 pametnih prikazovalnikov hitrosti. Občine bodo lahko s pomočjo razpisa pridobile do 40-odstotno sofinanciranje. V zavarovalnici si sicer z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo za večjo varnost na slovenskih cestah, pri tem pa veliko pozornosti namenjajo prometni varnosti otrok. »Iz izkušenj, ki jih imamo z reševanjem avtomobilskih škod, vemo, da se skoraj polovica prometnih nesreč zgodi v naseljih. Tam pa so najmlajši najbolj izpostavljeni, še posebej v bližini šol in vrtcev. Med poglavitnimi vzroki za nesreče je neprilagojena hitrost, na katero bodo po novem voznike opozarjali pametni prikazovalniki. Verjamemo, da bomo tudi s tem ukrepom pripomogli k zmanjšanju števila prometnih nesreč, predvsem pa njihovih posledic,« je povedal Damir Dragar, direktor službe za avtomobilske škode pri Zavarovalnici Triglav.

 

Razpis je objavljen na spletnih straneh Sipronike www.sipronika.si/razpis, kjer se nahaja razpisna dokumentacija in prijavnica. Prijava je mogoča do vključno 15. 3. 2016.

Oglejte si tudi