Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Natečaji poslikave panjskih končnic - Rezultati!

Čebelarska zveza Slovenije je imela v preteklih mesecih razpisana dva natečaja v katerih so umetniki vseh starosti ustvarjali edinstvene poslikave panjskih končnic. Pri prvem natečaju poslikave panjskih končnic, ki je bil razpisan v novembru lansko leto, so sodelovali učenci druge triade osnovnih šol ter učenci kateri+ obiskujejo čebelarske krožke. V času vsesplošne izolacije zaradi corona virusa pa smo se odločili dati možnost ustvarjati tudi drugim. Tako je nastal natečaj »panjske končnice riše vsa Slovenija« kjer so lahko ustvarjali vsi prebivalci, katere pa smo glede na starost razdelili v dve skupini, v skupino pod 15 let in v skupino nad 15 let.

Tekom natečaja smo prejeli fotografije preko 400 panjskih končnic različnih avtorjev, katere so vsaka zase unikaten in zelo lep izdelek. Skupaj pa predstavljajo našo skrb za ohranjanje naše edinstvene kulturne dediščine, kar poslikava panjskih končnic zagotovo je. Številni upodobljeni motivi so povezani s čebelarstvom, ohranjanjem čebel, pridelavo hrane, opaziti pa je tudi povsem unikatne in izvirne motive, kateri prikazujejo ne le izjemen slikarski talent avtorjev, temveč tudi njihovo neizmerno domišljijo in poznavanje čebelarske tematike.
Glede na prejete izdelke gre vsem avtorjem izraziti iskrene čestitke, vsi izdelki so namreč narejeni dobro, saj so vsi avtorji poleg barv in čopičev pri delu uporabljali tudi svoje srce. Čestitke si zaslužijo tudi mentorji kateri so predvsem pri najmlajših avtorjih pomagali s svojimi nasveti, ter tako pripomogli k kar najboljšim končnim izdelkom.
Kljub temu da je bil izbor za najboljše izdelke težak,  saj so vsi izdelki zelo dobri pa spodaj objavljamo seznam avtorjev z najboljšimi izdelki v posameznih kategorijah.

Natečaj poslikave panjskih končnic - kategorija čebelarski krožki:
  1. Mesto:  Lovro Grom, Čebelarski krožek OŠ Ivana Cankarja, Vrhnika
  2.  Mesto: Izabela Černilec, Čebelarski krožek OŠ Sostro
  3. Mesto:  Zala  Drolc, Čebelarski krožek OŠ Šmartno v Tuhinju

Natečaj poslikave panjskih končnic- kategorija učenci druge triade OŠ:

  1. Mesto: Filip Arko, OŠ Dr_Ivana_Prijatelja_Sodrazica
  2. Mesto: Vito Bejat Krajnc, OŠ Dušana Flisa Hoče.
  3. Mesto: Eva Babič, OŠ_Ivana_Cankarja_Trbovlje

V natečaju panjske končnice riše vsa Slovenija pa ste z glasovanjem na naši facebook strani oddali svoj glas naslednjim avtorjem izdelkov:
Panjske končnice riše vsa Slovenija – kategorija pod 15 let:

  1. Mesto: Karin Puljek
  2. Mesto:  Teja Kolednik
  3. Mesto:  Žan Košak

 Panjske končnice riše vsa Slovenija – kategorija nad 15 let:

  1. Mesto: Natasa Pegan
  2. Mesto: Saša Oder
  3. Mesto: Zrinka Ocelič

Izbranim avtorjem najboljših izdelkov še enkrat čestitamo in jih obenem obveščamo da bodo o nagradah in njihovem prevzemu obveščeni prek e-pošte tekom prihodnjih dni.

Vsem ki ste izdelke ustvarjali priporočamo, da poslikane panjske končnice poklonite čebelarju pri katerem kupujete čebelje pridelke, vam naj bližnjemu čebelarju ali drugemu pridelovalcu hrane in se s tem njemu in čebelam simbolično zahvalite za lokalno pridelano hrano, ki je vedno prisotna na naših mizah. Vaši izdelki bodo zagotovo polepšali pročelja panjev v katerih prebivajo naše čebele in tako polepšali tudi naše čebelnjake.
 

Naj medi
Simon Golob
Svetovalec za tehnologijo čebelarjenja

Oglejte si tudi