Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

OPOZORILO - KURJENJE ODPADKOV

OPOZORILO in OBVESTILO – KURJENJE ODPADKOV

 

Spoštovani občani in občanke!

 

Jesen - za mnoge najlepši in najbarvitejši letni čas, za katerega so značilne daljše in mrzle noči, jutranja megla in odpadanje listja. Za vse pa je to čas, ki pomeni dodaten strošek gospodinjstva, saj je potrebno ogrevanje stanovanja. V tem času, vsako leto prejemamo prijave kurjenja odpadkov v kurilnih napravah, zato vam želimo podati nekaj osnovnih informacij.

 

Kurjenje odpadkov, tako na prostem, kot v kurnilnih napravah je v skladu s predpisi o ravnanju z odpadki veljavnimi v Republiki Sloveniji prepovedano.

 

Pristojnosti ukrepanja:

 

Kurjenje odpadkov na prostem
Policija, tel. št. 113 
Medobčinski inšpektorat, tel. št. 02/541 35 64 ali medobcinski.inspektorat@beltinci.si

Kurjenje odpadkov v mali kurilni napravi

Inšpektorat RS za okolje in prostor, tel. št. 02/512 49 15 ali irosp.oe-ms@gov.si

 

 POSLEDICA KURJENJA ODPADKOV ZA ZDRAVJE:

 

Plini in delci, ki nastajajo pri kurjenju odpadkov, vstopajo v naš organizem z vdihavanjem, preko kože, lahko pa tudi z uživanjem onesnažene hrane in vode. Posledice za zdravje so lahko takojšnje ali zapoznele. Močno so odvisne od vrste onesnaževala, količine vnesene v telo, časa in stopnje izpostavljenosti, načina vnosa ter dovzetnosti posameznika. Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje. Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal (npr. astma ali kronične obstruktivne pljučne bolezni - KOPB) se povečajo. Stanje bolezni se poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi.

 

Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki.

 

Delce, ki so lahko dodatno onesnaženi z organskimi in anorganskimi snovmi, lahko tudi zaužijemo. Med kurjenjem se sproščajo v okolje in posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Z dežjem se spirajo v tla, na tak način lahko onesnažijo tudi pitno vodo. Tako vstopijo v prehransko verigo. Nekatera onesnaževala so lahko rakotvorna, lahko spreminjajo genetski material ali povzročajo nepravilnosti pri zarodku oziroma plodu, povzročajo lahko hormonske motnje in druge nezaželene zdravstvene učinke, kot npr. različne kožne spremembe (klor akne, hiperpigmentacije, razbarvanje kože, prekomerna poraščenost), lažje okvare jeter itn.

 

Celoten članek je objavljen na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje pod imenom Vpliv kurjenja odpadkov na zdravje (www.nijz.si).

 

Gorljive odpadke ločujmo, da se ponovno  uporabijo.  Ne kurimo jih v kurilnih napravah, niti na prostem. Njihovo kurjenje zelo škodi zdravju! 

 

 Pripravila: Petra Hozjan,  strokovna sodelavka na MI

Oglejte si tudi