Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Projekt Simbioz@ za medgeneracijsko sodelovanje

Med 15. in 19. oktobrom 2012 se bo letos že drugič zapored odvil vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@ za računalniško opismenjevanje starejših. Potekal bo na več kot 115 lokacijah po Sloveniji.

Slovenija se bo tudi letošnjo jesen združila v medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti ter tako aktivno zabeležila leto, ki ga je Evropska unija določila za leto aktivnega staranja prebivalstva in medgeneracijske solidarnosti.

Projekt Simbioz@ se je lani odvil na kar 230 lokacijah, privabil 5706 udeležencev in uspešno poskrbel za 93 % samozavestnih uporabnikov računalnika. Lanskoletni uspeh projekta pa ni bil spregledan niti v Evropskem parlamentu, saj je projektu Simbioz@ podelil izjemno nagrado Državljan Evrope. Organizatorji želijo doseči lanskoletne uspehe, pri čemer želijo z dvema novima delavnicama, družbena omrežja in mobilna telefonija, pritegniti še več mladih in starejših k aktivni udeležbi pri projektu.

Po besedah Tanje Mozetič, vodje projekta Simbioz@ 2.0., želijo s ponovnim projektom zajeti tako udeležence lanskega leta z nadgradnjo modulov kot tudi nove, jih povezati med seboj in v svet. »Želimo pokazati, da je medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo pomembno vsako leto in ne le ob posebnih priložnostih. Potrebno je dati poudarek na kontinuiteti in s tem graditi na dolgotrajnejših vezeh in odnosih.«


Ambasadorji projekta za sodelovanje med generacijami

Letošnji ambasadorji projekta so: radijski voditelj Denis Avdič, glasbenik Trkaj, novi glasnik digitalne tehnologije Aleš Špetič, radijski in televizijski voditelj Boštjan Romih, evropska poslanka Tanja Fajon, igralca Janez Hočevar - Rifle in Iva Krajnc, pevca Alfi Nipič in Martina Šraj, fotomodel in novinarka Tjaša Kokalj, predsednica slovenske filantropije dr. Anica Mikuž Kos, Naj prostovoljec leta 2010 Benjamin Tomažič in psiholog prof. dr. Vid Pečjak. Projekt pa podpirata tudi lanska ambasadorka Fanika Moljk in lanskoletni vodja projekta Borut Jeglič.
Med ambasadorji letošnjega projekta je Aleš Špetič, novi glasnik digitalnih tehnologij, ki pravi, da se »e-izključenost med generacijami kaže v dejstvu, da mladi komunicirajo na nekonvencionalen način, medtem ko starejši izbirajo konvencionalen način komunikacije. Obe strani se morata zavedati, da obstaja še nek drug svet in da tako mladi kot starejši pridobijo izkušnjo z medsebojnim sodelovanjem«.

Po podatkih UMAR Poročila o razvoju 2012 se Slovenija v uporabi interneta po letu 2005 uvršča blizu povprečja EU, vendar jo prehiteva šest novih članic. V letu 2011 je internet uporabljalo 67 % populacije (v starosti od 16 do 74 let).

UMAR Poročilo o razvoju 2012 je projekt Simbioz@ izpostavilo kot primer dobre prakse, ki lahko spodbudi uporabo interneta s širšimi ugodnimi vplivi.

Odzivi lanskoletnih udeležencev so pozitivni, saj so vsi imeli prijetne izkušnje in se veselijo tudi letošnje Simbioz@ 2.0.

Simbioz@ bo letos potekala med 15. in 19. oktobrom 2012 po šolah, knjižnicah in drugih lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam lokacij najdete na spletnem naslovu www.simbioza.eu.

Najbližja lokacija delavnic Simbioz@ je:

  • v Osnovni šoli Gorišnica, Gorišnica 83, 2272 Gorišnica, od 15. do 19. oktobra;        Prijava

Vir: Zavod Ypsilon

Povezave

www.simbioza.eu

Oglejte si tudi