Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Ekskurzija v zibelko slovenstva

Na šoli skrbimo, da se mladim ponudi čim več. Učencem, ki sodelujejo pri izbirnima predmetoma OPK in TVZ smo popeljali v zibelko slovenstva na Avstrijsko Koroško. Podrobneje o tem iz zapisa udeležene devetošolke Ane Petrovič.
V soboto, 20.4.2013, smo se učenci 7., 8. in 9. razredov, ki obiskujemo izbirna predmeta OPK (odkrivamo preteklost svojega kraja) in TVZ (turistična vzgoja), zbrali pred šolama na obeh lokacijah. Najprej smo se odpeljali do Dravograda kjer smo imeli krajši postanek. Vso pot nas je spremljala reka Drava s številnimi elektrarnami.

Vožnja do naslednje postojanke pri gradu Ostrovica je bila dolga. Grad Ostrovica stoji na mogočni skali, dostop do njega pa je zavarovan s štirinajstimi volčjimi jamami, v katerih so nekoč resnično imeli zajete volkove, ki so jih sabo hranili in gorje tistemu, ki je padel v takšno jamo. Tuljenje volkov je tudi prestrašilo sovražnike.

Kasneje smo obiskali Gosposvetsko polje, ki je dobilo ime po cerkvi Gospe svete, katera je bila tretja Mariji posvečena cerkev nasploh. Tam smo videli Vojvodski prestol. Knežji kamen pa je prestavljen v dvorana Koroškega narodnega parlamenta. Spoznali smo veliko novega o zgodovini Slovencev na Koroškem.

V gotski cerkvi Gospe svete, smo opazili veliko nagrobnih spomenikov z motivi svetnikov in žalostnih psov, ki ponazarjajo smrt. Cerkev smo si ogledali tudi od znotraj. Notranjost cerkve je doživela večkratne prenove najbolj je prisoten vpliv baroka.

Avtobus nas je odpeljal do Koroškega narodnega parlamenta, kjer smo si ogledali malo in veliko dvorano grbov, v katerih je skupno naslikanih okrog 800 grbov, vplivnih plemiških družin. Poseben vtis naredi Knežni kamen, ki izpričuje, da smo v zibelki slovenstva.

Opravili smo tudi krajši ogled po mestu Celovec in si ogledali nekaj mestnih znamenitosti. Nekaj posebnega je bil prav gotovo svet v malem, z imenom Minimundus. Tam smo videli veliko maket, v merili 1:25, najznamenitejših zgradb sveta in drugih tehničnih dosežkov. Tudi dve slovenski znamenitosti sta razstavljeni – NUK in Blejski grad z Blejskim jezerom in otokom.

Na poti nazaj smo se ustavili in okrepčali v Mc'Donaldsu, nato pa se polni dobre volje in z več znanja odpeljali proti domu.

Oglejte si tudi