Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
13°C
4°C
Oceni objavo

Spomladanski pohod Kofce-Košuta

V soboto 29.4.2023 je planinsko društvo Cirkulane organiziralo pohod na Kofce, 1480 m visoko planino pod Velikim vrhom in Košuto.

Skupina s 17. pohodniki se je z dvema kombijema odpeljala proti Tržiču, in sicer po cesti ki vodi do Ljubelja. Naša pot se je nadaljevala mimo gostilne Ankele, vse do parkirišča pri domačiji Matizovec.

Po krajši pripravi na naš vzpon, smo iz parkirišča zakorakali po lepi gorski poti, obdani z mogočnimi smrekami do jase od koder smo že opazili dom na Kofcah. Vreme je bilo zelo ugodno za pohod, ni bilo prevroče, tako da smo brez težav premagovali predvideno pot in opazovali naravo in gore, ki so bile v jasnem vremenu prečudovite. Imeli smo lep razgled na zasneženo gorovje Košute, ki se je dvigala pred nami.

V nadaljevanju našega vzpona se je lepota gozda končala in odprla se je nova, ob vstopu na planino, s pogledom na dom in okoliške vrhove. Razgled je bil res čudovit.

Brez težav smo prišli na dom na Kofcah se posedli, odpočili ob hrani v čudovitem ambientu doma na Kofcah. Od tu smo imeli pogled proti vzhodu na pobočje mogočne Košute, proti jugozahodu na vrhove Kamniških Alp, Kriške gore do Dobrče. Na zahodu na Julijce s Triglavom in Pokljuko, v bližini pa še na Begunjščico in Stol. Po malo daljšem postanku smo se odpravili še na urico oddaljeno planino Šija 1528 m pod Malim Kladivom, ker nam je skrbnik koče odsvetoval vzpon na vrhove nad kočo.

Zelo hitro smo brez težav in kakšnih večjih vzponov prišli do planine Šija, kjer so v objektu bivše karavle uredili prijetno planinsko postojanko, ki je izhodišče za pristope na okoliške vrhove Košute.

Po vrnitvi na Kofce, si je lahko vsak po svoji želji privoščili še malico. Dom na Kofcah je namreč znan po pestri ponudbi jedi in njihovih štrukljev.

Na poti v dolino do visokogorske kmetije Matizovec, nas je čakala lepa pot po strmini med koreninami in skalami (spusta višinske razlike 400 m), čeprav so nekaterim noge že kdaj pa kdaj klecnile, ni omajalo vedrega razpoloženja v skupini. Zadovoljni s prehojeno potjo, smo vstopili v kombije in se odpeljali proti Tržiču in naprej proti domu.

Udeleženci pohoda so bili zadovoljni z dobro načrtovano in izpeljano potjo pohoda. »Pa kmalu spet na kakšen pohod« je želja vseh udeležencev.

Zapisal: Vili Jurgec


(vir: planinci-cirkulane.si)

Oglejte si tudi