Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
-3°C
JUTRI
4°C
0°C
Oceni objavo

Neprijetno spoznanje

Zdravljenje čebel je potrebno ne glede na pogoje v tekočem letu. Vedno pa strokovnjaki ne izberejo primernih zdravil, glede na bolezni in zajedalce, ki se v tem letu pojavijo. Tako so letos uvedli zdravilo pod imenom » Apigvard«.

Po pričanju nekaterih strokovnjakov to zdravilo ni bilo testirano na našem področju, kaj šele z našim načinom čebelarjenja. Vsemu skupaj pa je botrovala poletna visoka temperatura, ki se ni spustila pod 30 stopinj celzija. Najprimernejši čas, ko se zdravilo doda, je mesec julij. Zdravilo nam je bilo dobavljeno 13. avgusta letos, kar je že prepozno, če upoštevamo temperature takrat.

Učinki letošnjega zdravljenja so zelo različni. Nekateri so zelo zadovoljni, drugi razočarani, tisti, ki so predvidevali posledice, pa tega zdravila sploh niso dodali. Stranski učinki so se pokazali v prenehanju zaleganje matice. Ponekod je matica odmrla, kar pomeni upad družine, ropanje s strani drugih čebel, uničenje varoje, za kar je zdravilo namenjeno, pa se ni pokazalo kot učinkovito. Posledice letošnjega zdravljenja bodo vidne spomladi pri prvih izletih čebel, ker je vprašanje, če so zimo preživele dovolj močne družine. Ne smemo pozabiti, da čebele, ki so rojene pozno jeseni morajo prezimiti ter preživeti prve spomladanske paše.

Upajmo na najboljše.

Oglejte si tudi