Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Evropske volitve 2019: Kaj Evropa počne zame

•     Kratki in razumljivi primeri dosežkov, s katerimi je EU izboljšala življenje   državljanov;

•     Preprosto gibanje po spletnem portalu po posameznih regijah, poklicih in aktivnostih.

 

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v sredo predstavil   nov celovit in zelo uporaben spletni portal, namenjen predstavitvi koristi, ki jih je Evropska unija prinesla državljankam in državljanom.

 

Zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer, objavljena oktobra 2018, je pokazala, da se 68% vprašanih Evropejcev (in 69 % Slovencev) strinja, da ima njihova država koristi od članstva v EU. Toda doslej ni bilo veliko poskusov, da bi na enem samem mestu ljudem po vsej Uniji predstavili konkretne koristi članstva v EU. S spletnim portalom Kaj Evropa počne zame želi Parlament pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto spomniti, kako zelo velik vpliv ima EU na vsakdanje življenje prebivalcev.

 

Interaktivni in večjezični spletni portal je zasnovala Služba Evropskega parlamenta za raziskave in vsebuje več sto kratkih enostranskih in razumljivo napisanih primerov pozitivnega vpliva EU na vsakdanje življenje njenih prebivalcev. Uporabniki lahko brez težav najdejo specifične informacije o tem, kakšne koristi je EU prinesla njihovi regiji, posameznim poklicnim skupinam ali pri prostočasnih aktivnostih ljudi.

 

Predsednik Tajani je ob predstavitvi portala dejal: “Evropejci sprašujejo, kaj je Evropa naredila zanje in ta nova spletna stran Evropskega parlamenta jim ponuja kratke in razumljive odgovore. Gre za zelo dragoceno orodje v prizadevanjih, da bi Evropo približali njenim državljanom”.

 

Na voljo je okoli 18000 enostranskih prispevkov, ki jih uporabniki lahko bodisi preberejo bodisi delijo preko svojih profilov na socialnih omrežjih oziroma jih vnovič uporabijo kot spletne strani ali dokument v formatu pdf. Razvrščeni so v dve glavni kategoriji.

Prvo poglavje z imenom ‘V moji regiji’ uporabniku ponuja možnost, da izbere poljuben kraj oziroma kraj, v katerem živi ali dela. Kako je Evropa prisotna v naših krajih,  mestih in regijah? To poglavje pokriva več kot 1400 krajev po vsej EU.

Med drugim je denimo mogoče izvedeti, da je EU v Sloveniji podprla gradnjo  Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer v Primorsko-notranjski regiji, prispevala je sredstva za Razvojni center Novi materiali v Zasavju, posodobitev železniške proge Pragersko-Hodoš, za razvojni center koroške gospodarstva, ipd.

Drugo poglavje spletišča z imenom ‘V mojem življenju’, pa uporabniku omogoča, da izbira med 400 enostranskimi prispevki, v katerih najde informacije, povezane z aktivnostmi, ki so zanj pomembne.

 

Kakšen je denimo vpliv EU na zdravstveno oskrbo, potovanja, varnost, potrošniško izbiro in na socialne pravice? Kako EU podpira ljudi v njihovem profesionalnem življenju in v številnih poklicih  - od čebelarjev do voznikov avtobusov in pivovarjev? Kaj je EU naredila za ljudi, ki uživajo v športnih aktivnostih, glasbi ali gledanju televizije? V tem poglavju je na voljo tudi niz podcastov v različnih jezikih.

Prispevki na kratko povzemajo aktivnosti EU z zanimivimi primeri in s povezavami na dodatne informacije namesto da bi zgolj naštevali, kaj vse je doslej naredila EU.

To poglavje dopolnjuje tretji del spletnega portala z naslovom ‘V žarišču’, ki vsebuje daljše prispevke o posameznih politikah EU. Ti prispevki izpostavljajo nekatere dosežke aktualnega mandata Evropskega parlamenta ter obete za prihodnost s posebnim poudarkom na javnem mnenju in problemih, ki jih vidijo državljani EU, ter njihovih pričakovanjih glede prihodnjega ukrepanja na ravni EU.

Spletni portal je pripravila Služba Evropskega parlamenta za raziskave (EPRS) v sodelovanju s službama Evropskega parlamenta za komuniciranje in prevajanje.

Oglejte si tudi