Celje

DANES
22°C
12°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Slovesnost ob obletnici smrti Karla Destovnika Kajuha

Župan Matija Kovač se je opoldan na ploščadi pred I. gimnazijo v Celju udeležil slovesnosti ob obletnici smrti Karla Destovnika Kajuha, ki je umrl na današnji dan leta 1944. Tradicionalni dogodek, ki ga pripravljata Združenje borcev za vrednote NOB Celje in I. gimnazija v Celju, je bil tokrat še posebej slavnosten, saj je vlada RS leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto.
»To zgovorno priča o tem, kakšen pomen pripisujemo ustvarjanju in dosežkom Karla Destovnika Kajuha, za katerim je kljub zelo kratkemu življenju ostala neprecenljiva zapuščina. Ne le v številu pesmi, ki jih je uspel napisati v burnem času, v katerem je živel,
v obdobju zatiranja svobodnega delovanja in vojne vihre, marveč tudi v bogastvu sporočil aktualnih za današnji čas,« je povedal župan.
Kot je še dodal, je bil Kajuh pesnik upora, občutljiv za družbeno neenakost in socialni položaj delavstva in malega človeka. Hkrati je bi pretanjeni lirični pesnik, ki je znal svojstveno izraziti najgloblja in najlepša ljubezenska čustva, kot tiste sile, ki navkljub strahu in tesnobi v temačnem času zgodovine vodijo in vidijo naprej.
1/9









»Njegov pesniški opus, združen z ljubeznijo do domovine, tako ponuja posebno občutenje sveta in predstavlja okvir za razumevanje silnic viharnega in usodnega družbenega trenutka,« je na slovesnosti še poudaril župan Matija Kovač.


(vir: Facebook - Mestna občina Celje)

Oglejte si tudi