DANES
25°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Celjska Evropska vas del slovenskega praznovanja 20-letnice vstopa Slovenije v EU

Celje, 3. maj 2024 – Evropska vas je projekt povezovanja, s katerim v Celju vsako leto ponosno obeležujemo dan Evrope, letos pa bomo v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje v okviru Evropske vasi obeležili tudi 20-letnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. V Celju bo to vrhunec praznovanja za mlade, in sicer na zaključni prireditvi Evropske vasi, v sredo, 8. maja, na Glavnem trgu. 

Letos bomo v sodelovanju s III. osnovno šolo Celje, ki koordinira projekt, organizirali že 19. Evropsko vas. Sodelovalo pa bo kar štirideset zavodov, ki bodo na številnih stojnicah in odru obiskovalcem pričarali podobe, okuse, zvoke in zanimivosti našega skupnega evropskega prostora. 

Osrednja kulturna prireditev bo v Celju praznovanje enotnosti, povezanosti in spoštovanja vrednot Evropske unije. Projekt Evropska vas se je obdržal le še v Savinjski regiji in je namenjen vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem, ki na inovativen način spoznavajo države Evropske unije in njihove značilnosti. Seznanijo se s kulturami, običaji, glasbo, jeziki in državnimi simboli, kulinariko, navadami in posebnostmi drugih držav članic EU ter proučujejo njihov način življenja.

Namen projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, pa tudi zavedanje lastne kulturne identitete. 
Na Glavnem trgu v Celju bomo v sredo, 8. maja, gostili številne visoke goste, predvsem pa se veselimo ustvarjalnosti mladih, ki nas vsako leto navdušijo. 

Spremljevalno dogajanje 
Dan pred osrednjo prireditvijo bo na Glavnem trgu 8, v prostoru začasne rabe, odprtje razstave PODOBE DEMOKRACIJE: izbrano gradivo iz arhivov držav Evropske unije. Razstavo pripravljata informacijska točka EUROPE DIRECT, ki deluje pod okriljem Celjskega mladinskega centra, in Zgodovinski arhiv Celje. 
KDAJ: Torek, 7. maj, 18:00

Na dan osrednje prireditve Evropske vasi Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje vabi na okroglo mizo Obeležitev 20. obletnice vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo.
KDAJ: Sreda, 8. maj, 8:00

V Celjskem domu bo prav tako v sredo zaključek projekta Evropa v šoli, ki ga vodi Zveza prijateljev mladine Slovenije. To je zaključek natečaja za vrtčevske in osnovnošolske otroke ter dijake, ki bo letos z namenom skupnega praznovanja potekal v Celju. Podelitev priznanj bo v Celjskem domu. 
KDAJ: Sreda, 8. maj, 10:00 in 12:00

Vabimo vas, da skupaj z nami proslavite članstvo v evropski družini, ki je tudi Celju omogočilo uresničitev pomembnih projektov, ki izboljšujejo kakovost življenja za vse občanke in občane. Zahvaljujemo se III. osnovni šoli Celje za koordinacijo in organizacijo ter vsem zavodom, ki bodo Evropo pripeljali na celjske ulice. 

Oglejte si tudi