Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Spregovorili smo o raku

Poseben. To je beseda, ki prva pade na pamet, ko želi človek opisati 5. Creatusov večer. Kako sicer v en članek strniti zgodbo o raku, pravzaprav rakih, in zgodbo o veselju do življenja, pripravljenosti na izzive in celo dajanju zanosa drugim? Ker vse to je dr. Bojan Tršinar, priznani slovenski urolog, kirurg, bivši predstojnik klinike, upokojenec, rakavi bolnik, predavatelj, profesor, mož, oče, sošolec, prijatelj, zaupnik … 

Dr. Tršinar je z nami iskreno delil svojo zgodbo, ki jo s presledki že skoraj dve desetletji piše skupaj z boleznijo rak. In njegova iskrenost je bila nalezljiva, kajti obiskovalci so brez zadržkov pred polno dvorano delili svoje zgodbe in s tem dokazali, da si lahko pogledamo v oči in odkrito spregovorimo o temi, ki je v naši družbi še vedno nekakšen tabu. Kot da če o njej ne bomo govorili, ne bo obstajala.

Rak je v prvi vrsti bolezen, ki se fizično odraža na delu telesa, a nedvomno je psihološki moment življenja z njo prav tako pomemben za njeno zdravljenje, kot kirurški posegi, kemoterapije, imunoterapije ipd. Diagnozo rak spremlja koktajl čustev, od presenečenja, žalosti, jeze, strahu do upanja, optimizma in zaupanja. In vsak posameznik s čustvi, za katera se določi, oblikuje svojo realnost.

Strah pred boleznijo je popolnoma upravičen, a dr. Tršinar je poudaril, da nam to čustvo ne sme ukrasti življenja. Prav tako je izpostavil, da je napredek medicine na tem področju neprestan, da so na voljo vedno nove in boljše oblike zdravljenja in posledično je bolezen bolj obvladljiva in možnosti za ozdravitev vedno večje.

Večer se je zaključil v živahnem klepetu med udeleženci, pri katerih je njegova vsebina več kot očitno pustila močan pečat. Kot smo zapisali na začetku – poseben.

 

Za prihodnji mesec, 7. aprila, smo imeli v načrtu Creatusov večer s fantom, ki svojo življenjsko zgodbo deli z disleksijo. Ne gre za bolezen, ne gre za motnjo, gre za – posebnost. Zaradi trenutne situacije smo dogodek prestavili v čas, ko se bomo spet lahko objemali. Takrat vam bo Luka Krajnc iz prve roke povedal, kako je biti v koži izjemno inteligentnega bitja, ki s svojim razmišljanjem ne ustreza kalupu normativov, ki jih je postavila večina. Udeležbo toplo priporočamo vsem, ki imajo pri svojem delu opravka z otroki, staršem otrok, katerim je bila disleksija že diagnosticirana ali pa šele sumijo, da ima njihov otrok težave, povezane z njo. Prav tako pa vabljeni vsi odrasli z disleksijo, da spoznate, da z vami ni nič narobe. Ste le drugačni. Posebni :-)

Novi termin bomo objavili takoj ko bo mogoče na naši Facebook strani in na spletni strani Občine Brezovica.

 

Do takrat pa pazite nase in na druge.

   

Mojca Pristavec Đogić

Ekipa Zavoda Creatus

Oglejte si tudi