Brezovica

JUTRI
22°C
14°C
SOB.
25°C
11°C
Oceni objavo

Pogovor z novo družinsko zdravnico v Podpeči Dr. Matejo Žagar

V splošni ambulanti Podpeč se obetajo spremembe. Dr. Igor Gabriel odhaja v zaslužen pokoj, s februarjem ga bo nadomestila Dr. Mateja Žagar. Ker prihaja iz občine Brezovica, je še toliko bolj vesela priložnosti za opravljanje svojega dela v neposredni bližini. Kot pravi sama, je najbolj pomembno dobro razumevanje v timu in prijetno delovno okolje, kar jo je v Podpeči tudi pričakalo.

 

Kako bi se opisali v treh besedah?

Sem mama, žena in zdravnica.

 

Zakaj ste si izbrali poklic zdravnika?

V času obiskovanja osnovne šole sem vedela, da bom zagotovo izbrala naravoslovno smer nadaljnjega izobraževanja, saj so mi bili ti predmeti zelo blizu. Vpis in študij medicine pa je dozorel v času gimnazijskih let. Zakaj ravno medicina? S poklicem si izberemo, kaj bomo celo življenje delali in poklic zdravnika ima za mene posebno lepoto dela – to je skrb do sočloveka.

 

Kje ste delali do sedaj?

Po zaključku medicinske fakultete v Ljubljani sem opravila pripravništvo v UKC Ljubljana, nato sem približno pol leta delala v Splošni bolnišnici Sežana in za tem nekaj mesecev v ZD Cerknica. Potem sem pričela s specializacijo iz družinske medicine v Vnanjih Goricah pod mentorstvom prof. dr. Danice Rotar Pavlič, katero sem lani tudi zaključila.

 

Kaj je pri vašem delu najbolj pomembno?

Zagotovo je najpomembnejša kvalitetna obravnava pacienta, k temu pa seveda pripomore marsikaj. Tako strokovnost, odnos in empatija, kot tudi čas obravnave pacienta, ki ga imamo žal velikokrat premalo zaradi narave našega dela. Želim si, da je pacient kvalitetno obravnavan in da smo tudi mi zadovoljni, ko zapusti našo ambulanto.

 

Kakšne lastnosti ima dober zdravnik?

Dober zdravnik je zdravnik, ki je dober poslušalec, ima empatijo, je odločen, strokoven, natančen in profesionalen.

 

Kako začnete svoj dan?

Priznam, da nimam utečene jutranje rutine, trenutno mi tempo narekujejo otroci, predvsem pa najmlajši član družine, ki je star komaj dobre pol leta.

 

Kakšen je vaš življenjski moto?

Gre za besede znanega nemškega fizika in matematika Alberta Einsteina: »Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati.«

 

Kako se počutite v novi ordinaciji?

V dobrem okolju se človek vedno dobro počuti. Prostori so sicer potrebni obnove, vendar počutje naredijo ljudje in sem vesela, da sem prišla v dobro okolje in dober tim, kjer lahko dobro sodelujemo.

 

Kako se sproščate zunaj ambulante?

Večino prostega časa preživim z družino, predvsem smo veliko športno aktivni, kjer gre zahvala predvsem mojemu možu, ki intenzivno skrbi za našo kondicijo.

 

Potekal bo nov vpis pacientov (kjer ne bo avtomatskega prepisa). Kako pacienti ta postopek opravijo in kakšne so ure za prijavo prepisa?

Zaradi upokojitve dr. Igorja Gabriela in mojega prevzema ambulante bo potreben vpis pacientov. To pomeni, da morajo vsi pacienti, ki želijo še naprej biti opredeljeni v ambulanti v Podpeči osebno podpisati obrazec o izbiri osebnega zdravnika, ki se nato vnese računalniško v sistem.

 

Na tem mestu bi rada poudarila, da bodo imeli možnost opredelitve pri meni vsi pacienti, ki so sedaj opredeljeni pri dr. Igorju Gabrielu, zato jim ni potrebno skrbeti, da bi ostali brez osebnega zdravnika. Pacienti, ki bodo v februarju osebno obravnavani v ambulanti, bodo prepis opravili sproti.  Za vse ostale bova s sestro v februarju dodatno na razpolago od torka do petka od 12. do 14. ure ter ob sobotah od 9. do 12. ure. Od marca dalje bo vpis potekal v rednem delovnem času ambulante. Naglica in dolge čakalne vrste pred ambulanto niso potrebne, vsekakor pa želim da se prepis opravi v naslednjih tednih. Ostalih pacientov, ki do sedaj niso bili opredeljeni pri dr. Igorju Gabrielu, zaenkrat ne sprejemam.

 

Kakšni bodo kontakti in delovni čas, ko vas pacienti lahko dosežejo?

Ker prevzemam že utečeno ambulanto, sem želela, da se ohrani čim več stvari iz dosedanje prakse. Tako kontakti ostajajo enaki:

Tel.: 01/363 30 56, email: splosna.ambulanta.podpec@gmail.com, kot tudi delovni čas ostaja enak: ponedeljki popoldne, ostali dnevi v tednu dopoldne. (PON 13:00-19.30, TOR 7:00-14:00, SRE 7:00-14:00, ČET 7:00-13:00, PET 7:00-13:00, kjer so zadnje ure namenjene predvsem administraciji in hišnim obiskom). V ambulanto se je za pregled potrebno predhodno naročiti po telefonu, da se izognemo nepotrebnemu čakanju in slabi volji.

Kljub upokojitvi dr. Igorja Gabriela sem na tem mestu vesela in se mu zahvaljujem, ker mi je še vedno na razpolago in me bo občasno ob mojih nepredvidenih odsotnostih tudi nadomeščal.

Eva Povirk

Oglejte si tudi