DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Pogled na preteklo leto v župnijah

V naši občini delujejo štiri župnije. Prav je, da ob zaključku koledarskega leta pogledamo nazaj na preteklo leto. Čeprav je bilo le to zelo okrnjeno, saj spomladi ni bilo spomladi nobenih javnih verskih obredov, jeseni in pozimi pa je bilo versko delovanje zelo okrnjeno.

 

Na Brezovici se je krstilo 20 otrok, prvoobhajancev je bilo 38, birmancev pa 37. V župniji so potekale tri poroke, nekaj parov iz župnije se je poročilo tudi drugod. Število pogrebov je bilo 53.

Povprečen obisk pri nedeljskih mašah v župniji Brezovica je bil do začetka epidemije korona virusa okrog 750 nedeljnikov, verouk pa je obiskovalo 310 učencev. Epidemija je zaustavila tudi načrtovana gospodarska dela.

V župniji Notranje Gorice so zakrament svetega krsta prejeli trije otroci, dva krsta sta potekala drugje. Prvo sveto obhajilo je prejelo osem otrok. Oklican je bil samo en par, porok v fari ni bilo. Pogrebov je bilo 14. Povprečen obisk nedeljske maše pred epidemijo je bil okrog 73 ljudi.

V letu 2020 so v župniji Preserje sveti krst prejelo deset otrok, zakrament svetega zakona so sklenili štirje pari. K prvem obhajilu je pristopilo 21 otrok, birma je potekala v soboto, 5. septembra, zakrament je prejelo 32 birmancev. Na zadnjo pot so pospremili 22 ljudi.

Na Rakitni so v župniji krstili sedem otrok, porok ni bilo. V župniji so imeli dva pogreba. Prvo obhajilo so prejeli štirje otroci, birmancev pa je bilo osem.


Kljub okrnjenem delovanju in tudi statistiki, proti prejšnjim letom, so župnije še naprej uspešno delovale.


Eva Povirk

Oglejte si tudi