Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

RIMSKE USTVARJALNE DELAVNICE

KJE: ARHEOLOŠKI PARK AD PIRUM

NA HRUŠICI

(Podkraj 100, Col)

KDAJ: SOBOTA 5. 6. 2021

med 10:00 in 13:00 uro


PROGRAM

3D MAKETA TRDNJAVE AD PIRUM

Izdelali bomo 3D maketo poznorimske trdnjave Ad Pirum na Hrušici, ki je del obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum in predstavlja največji gradbeno-inženirski podvig iz rimskega obdobja pri nas.

REPLIKE RIMSKEGA KOVANCA

V maso bomo odtisnili podobo pravega rimskega kovanca z upodobitvijo cesarja Konstancija II. in si tako izdelali svojo repliko rimskega kovanca, katerega original je na ogled v okviru stalne razstave Narodnega muzeja Slovenije.

RIMSKI ŠČITI IN MEČI

Vživeli se bomo v vlogo rimskih vojakov, saj si bomo izdelali rimske vojaške ščite in meče. Ob koncu delavnic pa bomo lahko ustvarjene izdelke odnesli s seboj domov. Prav tako se bomo lahko preizkusili v različnih rimskih miselnih igrah. Pri igri »Kako je sestavljen rimski vojak?« bomo spoznavali in ugotavljali, kako se imenujejo različni deli rimske vojaške opreme.

Družbo nam bo delal pravi rimski vojak! Poleg tega se bomo lahko sprehodili po Arheološkem parku Ad Pirum in si ogledali muzejsko sobo in tako izvedeli nekaj več o obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum.

Udeležba na dogodku je brezplačna. Dogodek organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v sodelovanju z Občino Ajdovščina, KD Vespesjan in družbo Slovenski državni gozdovi.

V primeru zelo slabega vremena spremljajte naš Facebook profil ClaustraPlus! Prosimo vas, da na dogodku prav tako upoštevate ukrepe za zajezitev širjenja okužb s COVID-19!


Prijave zbiramo

do petka, 4. 6. 2021,

na elektronski naslov tajda.senica@zvkds.si

ali na telefonsko številko 040-727-850 (Tajda).


Oglejte si tudi