Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Povzetek letnega poročila Zavetišča Ljubljana za 2019

Občina Brezovica že vrsto let zelo dobro sodeluje z Zavetiščem Ljubljana, ki skrbi za zapuščene pse in mačke na območju občine Brezovica. V letu 2019 je zavetišče sprejelo 142 izgubljenih oziroma zapuščenih živali. Od tega 20 psov in 122 mačk. Iz leta 2018 pa so v oskrbo preneseni še 4 mački in 1 pes. Vse živali v zavetišču so oskrbljene v skladu z veljavno zakonodajo in po protokolih Zavetišča Ljubljana.

 

Zapuščeni psi in mačke

 

Od vseh živali je bilo 16 psov in le ena mačka vrnjena lastniku. 5 psov in 38 mačk je bilo oddanih novim skrbnikom. 

Najkrajši čas bivanja za psa je bilo 36 dni, najdaljši pa 195 dni. V letu 2019 je bil oddan tudi pes, ki je v oskrbi zavetišča od junija 2015. V letu 2019 je bilo oddanih 38 mačk, 5 mačk pa jih je ob koncu leta še ostalo v zavetišču. Zaradi bolezni ali hudih poškodb je bilo uspavanih (ali so poginile) 9 mačk.

 

Od vseh živali, ki so bile leta 2019 vrnjene lastniku, je bila le ena mačka. Lastnike mačk je praktično nemogoče najti, ker žal večina ni čipirana. Za najdeno mačko, ki pristane v zavetišču, ima tako lastnik le minimalne stroške. Če pa se lastnik najde po nekaj dneh, tednu ali več, pa lastnik nosi finančno breme vseh oskrbovanih dni. Splošno prepričanje pa je žal še vedno tako, da čipirana mačka stane. V resnici pa je ravno obratno.

 

Prostoživeče mačke

 

Skupno število prostoživečih mačk je bilo 73. V okolje je bilo vrnjenih 60 mačk (vse sterilizirane oz. kastrirane). Zaradi neozdravljivih kužnih bolezni je bilo uspavanih 13 mačk.

 

 

Zavetišče Ljubljana

Oglejte si tudi