Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

PONOVNO VARNO V ŠOLO!

Danes imamo po več kot 3 mesecih ponovno prvi šolski dan, saj se v šole, pa tudi vrtce, ponovno vrača več kot 130.000 otrok. In ker bo na pločnikih in ob cestah spet pestro, ni odveč spomniti na nekaj ključnih pravil na cesti – tako otroke kot starše.
1. Rumena rutka in odsevna telesa pomenijo, da vas vozniki prej opazimo, sploh zjutraj ali v mraku. , ko je slabša vidljivost zaradi dolge noči.
2. Cesto vedno prečkamo varno – na prehodih za pešce, če je le mogoče. Vedno pa se pred prečkanjem s pogledom levo, desno in še enkrat levo prepričamo, ali je cesta prosta. Še enkrat pogledamo desno, ko pridemo na sredino ceste.
3. Ceste in pločniki niso za tek – za to so igrišča, tekaške steze, travniki, gozd …
4. Upoštevamo prometne znake – tako otroci kot starejši. In v bližini vrtcev in šol vedno vozimo počasi, strpno ter opazujemo dogajanje na cesti.
5. Vedno smo pripeti z varnostnim pasom – kamorkoli v avtu se usedemo, varnostni pas nas varuje pred poškodbami.
6. Telefon ne sodi v avto – nas le odvrača od spremljanja prometa in
7. Pravilno izstopamo iz avta – pred izstopom avto vedno parkiramo, preden odpremo vrata pogledamo v vzvratno ogledamo in okoli avta, da preprečimo morebitni trk z odprtjem vrat. Otroci pa iz avta vedno izstopajo na sovoznikovi strani stran od prometa.
8. Bistro glavo vedno varuje čelada – pa če smo na kolesu, z rolerji ali s skirojem, saj nas čelada obvaruje pred poškodbami glave.

Starši in drugi odrasli smo otrokom lahko vzor, le tako, da dosledno upoštevamo vsa prometna pravila, otroke pa naučimo, kako se varno obnašati v prometu. Z otroki pa poskusimo ponovno prehoditi šolske poti, in otroke opozorimo na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na cesti.

Tako smo se priključili akciji Policije in Javne agencije za varnost prometa in si želimo, da z odgovornostjo in nenehno pozornostjo soustvarjamo varnejše poti za vsakogar vsakdan. Hvala, da smo strpni, varni in odgovorni.



Oglejte si tudi