Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Ohranjanje duševnega zdravja otrok in mladostnikov v času pandemije

Spoštovani starši in skrbniki, 

 

v času negotovosti, ki jih prinaša epidemija z novim koronavirusom, je med drugim tudi zelo pomembno ohranjanje duševnega zdravja pri otrocih in mladostnikih. 

 

V ta namen smo na Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov Brezovica, ki regionalno pokriva tudi vašo občino, zbrali pomembne informacije, ki so lahko v pomoč staršem oziroma skrbnikom ter njihovim otrokom in mladostnikom.

 

Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov Brezovica v tem času deluje na prilagojen način. To pomeni, da smo dosegljivi za naše uporabnike preko e-pošte (cdzom@mkz-rakitna.si) in telefona (030 610 746 ali 030 610 745) vsak delovni dan od 8.00 do 14.00 ure. V tem času je še toliko bolj pomembno, da se tisti otroci in mladostniki, ki že imajo težave v duševnem zdravju oziroma diagnosticirane duševne motnje, še naprej ustrezno strokovno vodijo pri izbranih strokovnjakih s področja duševnega zdravja. 

 

Pričakujemo pa lahko, da se bodo pojavljale večje ali manjše stiske tudi pri tistih otrocih in mladostnikih, ki do sedaj niso potrebovali pomoči na področju duševnega zdravja. Staršem in skrbnikom svetujemo, da si preberejo informacije na spodnjih povezavah:

https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid

https://www.nijz.si/kako-se-pogovarjati-z-otroki-o-koronavirusu-sars-cov-2-covid-19

https://casoris.si/kako-govoriti-o-koronavirusu/?fbclid=IwAR1tOdvhi2B6NYWsLOsWovJO1W9_31cll9jyFHNAcpMNoFUk0sEq8yibidA

https://www.delo.si/novice/slovenija/otroci-naj-ne-hodijo-v-varstvo-k-starim-starsem-288209.html?fbclid=IwAR31_6umkI4oHtfdD0xq3hL1yrc73SdVLYjtbYsJLg2rO1DnQclrrsrhleU

http://klinicna-psihologija.si/wp-content/uploads/2020/03/klinicni-psihologi-mediji-covid-spletna-stran.pdf

https://www.scoms-lj.si/si/aktualno.html#43

https://emergingminds.org.uk/wp-content/uploads/2020/03/COVID19_advice-for-parents-and-carers_20.3_.pdf

https://www.24ur.com/novice/slovenija/klinicni-psihologi-pediatricne-klinike-otrokom-bodite-zgled.html?fbclid=IwAR1-3M_b9n0CdpkL9wzpV6wHGEZXvQVii9xVXEEgET-RWe49vziIQMd0OW0

 

Prilagamo tudi psihološki priročnik.

 

Če boste v tem času ugotavljali, da so stiske vaših otrok in mladostnikov večje in jih doma ne obvladate, se lahko obrnete po pomoč na naš Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov ali vašega izbranega pediatra (preko telefona!) oziroma lahko anonimno pokličite na telefon za pomoč v stiski (Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 - vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj; TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 - vsak dan med 12. in 20. uro). Skupaj se bomo pogovorili o možnih načinih reševanja nastale situacije. Pomembno se nam zdi, da poudarimo, da niste sami v tem obdobju.

 

Poskrbite zase in za svoje bližnje ter upoštevajte vsa navodila za preprečevanje širjenja te zelo nalezljive bolezni. Skupaj nam bo uspelo!                                               

 

Tim CDZOM Brezovica

Oglejte si tudi