Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

OB SVETOVNEM DNEVU RAKA TREBUŠNE SLINAVKE: ZGODNJE ODKRIVANJE PODALJŠUJE PREŽIVETJE

Tudi letos tretji četrtek v novembru (18. november) obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke. Za to boleznijo pri nas vsako leto na novo zboli okoli 410 ljudi, umre pa jih okoli 385. Za bolj plastičen prikaz: to je za skoraj osem avtobusov ljudi! Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja tako kot pri vseh rakih tudi tukaj spušča. Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov bolnikov, v povprečju pa živijo le 4,6 mesecev! To je statistika, ki jo moramo kot družba na vsak način spremeniti in predvsem popraviti.

Slovenija se bo znova obarvala vijoličasto!

Želimo podpreti dejavnosti ozaveščanja z namenom, da bi čim več ljudi izvedelo za tega raka, predvsem pa se poučilo o njegovih simptomih. S tem bomo tudi mi po svojih močeh prispevali k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni, ki še vedno terja previsok davek.

Če vas bo 18. novembra pot zanesla mimo kakšnega objekta, ki je osvetljen vijoličasto, boste vedeli, da je to barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju tega raka. In če že govorimo o njem ter o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in pojdimo k zdravniku. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, ki je eden od pobudnikov te akcije pri nas, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin. Prav informiranje o simptomih in pomenu čim zgodnejšega odkrivanja tega raka je tudi eno ključnih sporočil Združenja, ki prav v teh dneh zaključuje dveletno ozaveščevalno kampanjo Skupaj smo v tem! »Pri raku je zgodnje odkrivanje nadvse pomembno, saj je zgodaj odkrit rak lažje zdraviti, zdravljenje je krajše in stopnja ozdravljivosti zelo visoka. Pri raku trebušne slinavke pa je zgodnje odkrivanje še toliko pomembnejše, saj imajo edino tisti bolniki, ki jim raka odkrijemo v stadijih, ko je še možna operacija, realne možnosti za daljše preživetje in celo pozdravitev. Zato želimo širši javnosti sporočiti, naj bo pozorna na svoje telo in se ob spremembah takoj napoti k zdravniku,« sporoča Ivka Glas, predsednica Združenja EuropaColon Slovenija.

Oglejte si tudi